Eksi yüklü iyonlar artı yüklü iyonlara göre hücre zarından neden daha kolay geçer

Eksi yüklü iyonlar artı yüklü iyonlara göre hücre zarından neden daha kolay geçer
Eksi yüklü iyonlar artı yüklü iyonlara göre hücre zarından neden daha kolay geçer bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hücre zarı pozitif olduğundan daha kolay geçer. Çünkü hücre zarı pozitif yüklüdür.

Hücre içinde sentezlenen ve hücre zarından dışarıya çıkamayan bu anyonlar hücre içinin dışarıya oranla negatif kalmasında önemli rol oynarlar. Ayrıca hücre zarında NA+ ve K+ a geçirgen olan kanallar vardır. Bu kanallar sızma kanalları olarak bilinir ve daima iyon geçişine açıktırlar. Hücre dışında fazla olan Na+ iyonu basit difüzyon ile hücre içerisine geçerken, hücre içinde yoğun olan K+ iyonu ise hücre dışına diffüze olur. Ancak kritik nokta bu sızma kanallarının iyonlara olan geçirgenliklerindeki farklılıktır. Pozitif yüklü bir iyon olan K+ un hücre dışına sızması, yine pozitif yüklü bir iyon olan Na+ un hücre içine sızmasına göre 100 kat daha kolaydır. Yani pozitif yüklerin hücre dışına kaçışı daha kolaydır.

12
66
3
3
2
5
58
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.