Ekonomi̇k faali̇yetler nelerdir
Ülkeler kendi kaynaklarını kullanarak üretim yaparlar. Üretim sonucu elde edilen ürünlerin bir kısmı o ülkede yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Bir kısmı ise yurt dışına satılarak ülke ekonomisine katkı sağlanır. Ülkemizde ekonomik faaliyet çeşitliliği fazladır. Bunun sebepleri şunlardır:
- Yeryüzü şekillerinin çeşitlilik göstermesi,
- Üç farklı iklim tipinin görülmesi,
- Dört mevsimin belirgin olarak yaşanması,
- Gelişmiş ulaşım ağının olması,
- Yer altı ve yer üstü su kaynaklarının zenginliği,
- Göreceli konumu sebebiyle önemli geçiş yolları üzerinde bulunmasıdır.
Bir ülkenin sahip olduğu kaynaklar, o ülkede yapılan ekonomik faaliyetleri etkiler. Örneğin, ada ve yarımada ülkelerinde yaşayan insanların önemli bir kısmı genellikle balıkçılık faaliyetleriyle geçimlerini sağlar. Orman varlığının fazla olduğu ülkelerde yaşayan insanlar, ormancılık yaparak veya orman ürünlerine bağlı sanayi tesislerinde üretilen ürünleri satarak geçimlerini sağlar.
Ekonomik faaliyetler
- Tarım
- Hayvancılık
- Madencilik
- Sanayi
- Turizm
- Ormancılık
- Hizmet
İnsanların toprağı işleyerek, ekme ve dikme yoluyla çeşitli kültür bitkileri yetiştirmesi ve onlardan ürün elde etmesine tarım denir.
Türkiye’de hayvancılık tarımdan sonra gelen en önemli gelir kaynaklarından biridir. Tarıma elverişli toprakların bulanmadığı çayırların bulunduğu yerlerde büyükbaş hayvancılık, bozkırların bulunduğu yerlerde küçükbaş hayvancılık, denize kıyısı olan yerlerde balıkçılık, nüfusun yoğun olduğu yerlerde kümes hayvancılığı yaygındır.
Yer altında bulunan cevher, sanayi hammaddesi, kömür ve petrol gibi ekonomik değeri olan herhangi bir maddeyi yeryüzüne çıkarıp onu paraya dönüştürme işidir. Madenciliğin amacı, ekonomiye gerekli doğal hammaddeyi sağlamaktır.
Hammadde veya yarı işlenmiş maddelerin atölye ya da fabrikalarda işlenmesi ve kullanılabilir hâle getirilmesi sürecine denir. Sanayi, atölye tipi hafif sanayiden, tüm teknolojik imkânların kullanıldığı ağır sanayiye kadar geniş bir faaliyet alanıdır.
İnsanların gezmek, dinlenmek, eğlenmek vb. amaçlarla yaptıkları gezilere denir. Yaz turizmi, Kış turizmi, Tarih turizmi, Doğa turizmi vb. çeşitleri vardır. Turizm, günümüzde hem elde edilen gelir bakımından hem de ülke insanlarına geniş alanlarda sağladığı istihdam nedeniyle önemi büyüktür.
Ormanları kullanarak insanların ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Kereste elde etmek, mobilya, kâğıt, kauçuk ve ilaç gibi birçok sanayi koluna ham madde sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bir ekonomik faaliyettir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.