Edebiyatın güzel sanatlar arasındaki yeri ve önemi nedir
Edebiyat güzel sanatların bir koludur. Edebiyat; sözde, yazıda, düşüncede, hayalde, şiirde güzellik demektir. Edebiyat; dil ile gerçekleştirilen ve malzemesi dil olan güzel sanat etkinliğidir. Edebi eser öncelikle sanat değeri olan eserdir. Edebi eserlerde dikkatle kullanılmış bir dil vardır. Bilim nasıl ki akla, mantığa, öğretmeye yönelik ise sanat da insan ruhunu doyurmaya, güzelleştirmeye yönelik bir uğraştır.
Sanat eserlerini konu eden bilim dallarına güzel sanatlar, sanat ürünlerini meydana getiren kişiye de sanatçı denir. Sanatkârlar uğraştıkları dallara göre şair, edip, müzisyen, heykeltıraş gibi adlarla anılır. Güzel sanatlar maddi ve manevi olmak üzere ikiye ayrılır. Yapı özellikleri bakımından ise güzel sanatlar üçe ayrılır:
I. Plastik Sanatlar
- Heykeltıraşlık
- Mimari
- Resim
II. Fonetik Sanatlar
- Edebiyat
- Müzik
III. Diğer Güzel Sanatlar
- Fotoğrafçılık
- Bale
- Sinema
Güzel sanatların, özellikle edebiyatın, medeniyetin oluşmasına katkı sağladığı ve sosyal şuur altında kalan idealleri ortaya çıkardığı bir gerçektir. Doğrudan doğruya yüksek ahlaki ve manevi ihtiyaçlara cevap vermesinde edebiyatın katkısı önemli düzeydedir. Edebiyat, bu faydayı gerçekleştirirken belli ölçülere uymak zorundadır. Sadece faydalı olmayı temel amaç olarak ele aldığında, edebiyatın güzel ve estetik ölçülerden taviz vermesi söz konusu olacaktır. Bu nedenle edebiyat, faydalı, güzel, estetik ve insanda haz uyandıracak bir niteliğe sahip olmalıdır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.