Edebiyat ile coğrafya arasındaki ilişki nedir

Edebiyat ile coğrafya arasındaki ilişki nedir
Edebiyat ile coğrafya arasındaki ilişki nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Edebiyat-Coğrafya İlişkisi: Gezi yazısı gibi bazı metinlerde belli bir çevre, coğrafya tanıtılır. Bu durumda edebiyat, coğrafya bilimine katkıda bulunmuş olur. Bazı metinlerde de coğrafyanın kahramanlar üzerindeki etkisine yer verilir. Böylelikle coğrafya, edebiyat bilimine katkıda bulunmuş olur.

Coğrafi özellikler, öykü ve romanların mekan kurgusunda görülür ve betimleyici anlatım yoluyla aktarılır. Edebiyatçı; olayların geçtiği yerlerle ilgili anlatımlarda, olay örgüsünü ve kişileri merkezde tutar. Öykü veya romanın akışı içinde, isterse hayal ürünü yerlerden isterse gerçek mekanlardan söz eder. Bir bölge içinde tasarlanan olaylar dizisi anlatılırken o bölgenin coğrafi özellikleri de esere yansır. Örneğin Yaşar Kemal’in romanlarında genellikle Adana ve çevresi; Aşık Veysel’in şiirlerinde Sivas; Karacaoğlan’ın koşmalarında Anadolu’nun dağları, ırmakları, yaylaları, köyleri, dereleri; Sait Faik’in şiirlerinde deniz ve denizciler sıkça karşımıza çıkar.

310
69
140
29
2
52
86
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.