Ebu Hanife’nin davranışını dikkate alarak Ahilerin ticaretteki ahlak anlayışı hakkında neler söyleyebilirsiniz
Ebu Hanife’nin Ticaretteki Dürüstlüğü
Büyük bir ilim adamı olan Ebu Hanife aynı zamanda kumaş ticaretiyle uğraşan esnaftır. Bir akşamüstü dükkânına iki müşteri gelir. Kumaş toplarından birini beğendiklerini fakat kumaşları ancak sabah alabileceklerini, parasını da sabah ödeyeceklerini söyleyerek oradan ayrılır. Sabah olunca dükkâna erkenden gelen başka bir müşteri tezgâhın üzerindeki kumaşı beğenir ve almak ister. Ebu Hanife: “Bu kumaş satıldı. Siz başka bir kumaşa bakın.” diyerek adamın isteğini geri çevirir. Ancak adam o kumaşa iki kat para vererek almak istediğini söyler. Ebu Hanife, tekrar: “Bu kumaş satıldı.” diyerek teklifi reddeder. Müşteri ısrarcıdır ve bu defa kumaş için değerinin üç katı para teklif eder. Bunun üzerine Ebu Hanife: “İsterseniz değerinin yüz katını verin yine de bu kumaşı size veremem. Çünkü ben bu kumaşı başka müşteriye sattım, sözümden dönemem.” diyerek adamın isteğini geri çevirir.
- Ahilerin ticaretteki ahlak anlayışı, İslamiyet’in ahlaki özelliklerini temel almaktadır.
- Ebu Hanife bu davranışı ile ticaret yaparken verilen sözde durmuş. Hırs ve nefsine yenik düşmeyerek yani fazla paraya kanmayarak sözünde durmuştur.
- Ahilikte de dürüst olmayı, nefse uymamayı ve dürüstlük Dini İslami temel ahlaki özellikleri emreder.
- Çünkü İslamiyet'in ahlak anlayışı, doğru olmayı, dürüstlüğü, nefse uymamayı, hırsı gemlemeyi, haksızlık yapmamayı, yalan söylememeyi emreder. Bu ahlak anlayışları Ahiliğin ahlak anlayışlarındandır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.