Duyu organları nelerdir

Duyu organları nelerdir
Dış çevreden gelen uyarıların algılanmasını sağlayan deri, göz, burun, dil ve kulağa duyu organları de­nir. Çevredeki varlıkların doku, renk, tat, koku gibi özellikleri duyu organlarıyla algılanır.

Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar olmamız gerekir. Çevremizdeki ve vücut içindeki değişmeleri algılayabilmemizi sağlayan yapılara duyu almaçları adı verilir. Duyu almaçları, bulundukları organların dışa açılan yüzeylerine yakın olduğu bölgelerde yer alan özel yapılardan oluşur.

Çevremizde meydana gelen değişiklikler, duyu almaçlarıyla algılanır ve merkezî sinir sistemine sinir hücreleriyle ulaştırılır. Çevremizdeki uyarıları alabilecek organlar duyu organları olarak adlandırılır. Vücudumuzdaki duyu organlarıyla tat, koku, dokunma, görme ve işitme ile ilgili uyarıları algılarız.

Duyu organlarımız

Deri - Dokunma duyusu
Göz - Görme duyusu
Burun - Koku alma duyusu
Kulak - İşitme duyusu
Dil - Tat alma duyusu

  • Dil’in farklı bölgeleri tatlı, tuzlu, ekşi ve acı olmak üzere dört tadı algılar.
  • Çevredeki kokuları burun algılar. Ancak gaz hâline geçerek havaya karışan maddelerin kokusunu alabiliriz.
  • Koku alma ve tat alma duyuları arasında bir ilişki vardır. Genellikle kokusunu beğendiğimiz yemeğin tadınıda beğeniriz.
  • Deri dokunma, sıcaklık, acı ve basınç gibi uyarıları algılar.
  • Göz; sert tabaka, damar tabaka ve ağ tabakadan oluşur.
  • İris, göz bebeği ve göz merceği damar tabakada yer alır. Görüntünün oluştuğu sarı benek ağ tabakada bulunur.
  • Kulak; dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümden oluşur.

33
23
15
53
24
204
24
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.