Doğalgaz tesisatçısı ne iş yapar
Doğalgaz Tesisatçısı, mühendis veya teknikerin denetiminde doğalgaz tesisatının bina girişinden kullanıldığı en son cihaza (fırın, ocak, şofben, kalorifer kazanı vb.) kadar projesine uygun olarak tüm kısımlarını monte eden ve sistemi kurup, testini yaparak ilgili gaz şirketinin kontrol elemanlarının nezaretinde tesisatı kullanıma açan kişidir.
Doğalgaz Tesisatçısı;
• Binada kurulacak olan doğalgaz sisteminin plan ve şemasını okur, kolon tesisatı için binada uygun yeri seçer,
• Bina girişinden tüketim cihazlarına kadar boruları keser, büker, bakır boruları lehimle, çelik boruları kaynakla veya ekleme parçaları ile birbirine ekler ve gereken boylarda hazırlar, plan ve şemaya göre boruların geçeceği delikleri hazırlar,
• Boruları yerleştirir, doğalgaz tüketim cihazının binanın neresine yerleştirileceğine karar verir, doğalgaz sayacının yerini tespit eder,
• Sistemi çalıştırır, gaz tesisatı ve bacalara kontrol testleri yapar,
• Gaz kaçaklarına karşı önlemler alır, arıza olduğunda onarım yapar.
Bu mesleği yapacak kişilerin; el becerisi olan, dikkatli, sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir. Doğalgaz Tesisatçıları bina, kazan dairesi gibi kapalı yerlerde, bazen açık havada çalışırlar. Bu mesleğin sahipleri doğalgazın patlayıcı ve zehirleyici özelliği nedeniyle tedbirli olunması gereken ortamlarda çalışırlar.
Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisatı dalında kalfalık ve ustalık eğitimi şeklinde verilmektedir. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanı Yapı Tesisat Sistemleri dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir. Belediyeler bünyesinde de zaman zaman doğalgaz tesisatçılığı konusunda kurslar düzenlenmektedir.
Çalışma alanı gelişen bir meslektir. Doğalgazın büyük şehirlerde tüm semtlere ve diğer illere yaygınlaştırılması mesleğin çalışma alanını genişletmektedir. Toplu ısınmadan bireysel ısınmaya geçiş, kat kaloriferlerinin yaygınlaştırılması bu alanda eleman ihtiyacını daha da artırmaktadır. Meslek elemanları, doğalgaz tesisatı döşeyen iş yerlerinde çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini açma imkânları da vardır.
Benzer Meslekler;
- Sıhhi Tesisatçı
- Klima Teknisyeni
- Isıtma Teknisyeni
- Soğutma Teknisyeni
- Buhar Teknisyeni
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.