DNA sentezi yapan bir hücre sentez tamamlandıktan sonra neden mutlaka bölünür

DNA sentezi yapan bir hücre sentez tamamlandıktan sonra neden mutlaka bölünür
DNA sentezi yapan bir hücre sentez tamamlandıktan sonra neden mutlaka bölünür bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Çünkü DNA sentezlenmesinin(eşlenmesi) amacı zaten hücrenin bölünmesini sağlamaktır yani normalde insan bir hücresinde 46 kromozom var de mi sentezlenince 92 oluyor ama 92 kalmaz çünkü her insanın hücresinde mutlaka 46 kromozom olmalıdır. Bu 92 kromozomlu mitoz bölünerek 46-46 olur ya da mayozla 23-23-23-23olur

Dna Sentezi : DNA’nın kopyasının üretilmesi, DNA’nın kendini eşlemesi veya DNA Replikasyonu

Büyüme, gelişme, yaraların tamir edilmesi, eskiyen kısımların onarılması gibi canlılık faaliyetlerinin yerine getirilebilmesi ve yeni oluşacak bireylere kalıtsal özelliklerin aktarılması için hücre bölünmesinin gerçekleşmesi gereklidir. Hücre bölünmesi yani mitoz ve mayoz bölünmenin meydana gelebilmesi için hücrelerin DNA’sını iki katına çıkartarak kendini eşlemesi gerekir.

DNA’nın kopyasının üretilmesi işlemine DNA sentezi adı verilir. DNA sentezi yarı korunmuş bir modeldir. DNA zincirinin yarısı eski diğer yarısı yeni oluşan DNA zincirini içerir. DNA kendini hücre bölünmesinden önce interfaz evresinde eşler. İnterfaz evresinden sonra mitoz veya mayoz bölünme başlar.

DNA sentezi ökaryot hücrede çekirdek, mitokondri ve kloroplastlarda gerçekleşir. Prokaryot hücrelerde ise sitoplazmada gerçekleşir.

Hücre bölünmeden önce belirli bir büyüklüğe ulaşmak zorundadır. Belirli büyüklük sınırını aştığı zaman bölünme kendiliğinden başlar.

Canlılarda büyüme, hücrelerin mitoz ile bölünmesi sonucu gerçekleşir. Mitoz bölünme ile hücre sayısı ve kütlesinde artış meydana gelir.

Hücre, belli bir büyüklüğe ulaştığı zaman kuramsal olarak ikiye bölünmesi gerekir. Çünkü, hücre büyürken hücrenin hacmi ve yüzeyi de büyür. Ancak hacim ve yüzey aynı oranda artış göstermez. Hacim(sitoplazma) büyümesine göre, yüzey(zar) büyümesi daha az olduğundan , hücre zarı gerekli olan besin alış-verişini, artık maddelerin uzaklaştırılmasını ve gaz alış verişini sağlayamayacak duruma gelir.

Bu nedenle hücreler yüzeylerini genişletebilmek için bölünürler.

1
3
0
0
0
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.