Dinimizin temizliğe verdiği önem
İslam, hem bedenin hem de ruhun maddi ve manevi tüm pisliklerden uzak tutulmasına çok önem verir. Yani İslam’da Müslümanların sadece gözle görülen kirlerden değil, günahlar ve kötülükler gibi manevi pisliklerden de arınmaları istenmiştir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in "Temizlik imanın yarısıdır." buyurması temizliğin önemini gösterir. Temizliği; beden temizliği, yiyecek ve giyecek temizliği, çevre temizliği olarak 3 ana başlıkta ele alabiliriz.
Beden temizliği ile ilgili ayetler: "Ey iman edenler! Namaza durmak istediğiniz zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başınızı meshedin ve ayaklarınızı da topuklara kadar yıkayın. Eğer cünüp iseniz tam temizlenin" (el-Mâide, 5/16)
"Orada (Mescid-i Kuba'da) günahlardan ve pisliklerden temizlenmeyi seven adamlar vardır. Allah da böyle çok temizlenenleri sever" (Tevbe, 9/108).
Yiyecek ve giyecek temizliği ile ilgili ayetler: "Ey iman edenler; size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yeyin, şayet sadece Allah 'a ibadet ediyorsanız ona şükredin" (el-Bakara, 2/72).
"Ey iman edenler! Allah 'ın size helâl kıldığı güzel ve temiz şeyleri haram etmeyin, sınırı, aşmayın. Çünkü Allah, sınırı aşanları sevmez. Allah'ın size verdiği rızıklardan helâl ve temiz olarak yeyin ve inandığınız Allah 'tan korkun" (el-Mâide, 5/87-88)
Çevre temizliği ile ilgili ayetler: "İbrahim ve İsmail'e: "Tavaf edenler, orada ibadet amacıyla oturanlar, rüku ve secde edenler için Evimi (Kabe'yi) temizleyin!" diye emretmiştik" (el-Bakara, 2/135).
"Şüphesiz Allah çok tövbe edenleri ve pisliklerden temizlenenleri sever" (el-Bakara, 2/222).
Bütün bu ayetlerden anlaşılıyor ki temizlik İslam’da tek yönlü değildir, her açıdan önemlidir ve vazgeçilmez derecede önemli bir kavramdır.
Tövbe etmekle manevi temizlik arasında nasıl bir ilişki vardır
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.