Dershaneler yola devam ediyor
Kapatılması gündemde olan dershaneler önümüzdeki eğitim yılı için kayıtlara başladı. Sınavlara binlerce öğrenci başvurdu. SBS kalkıyor ama yerine gelecek BDS ilk kez mayıs ayında yapılacak
Uzun süreli bir tartışma dershaneler ne olacak? Kapatılacak, kapatılmayacak, zararlı yararlı, fırsat eşitliği yaratıyor, yaratmıyor, diye diye ocak ayına geldik. Dershaneler 2013-14 yılının kayıtlarını almaya başladılar. Üç büyük grubun yaptığı seviye belirleme sınavına milyonlarca öğrenci katıldı. Üstelik bu sınavlar ara sınıf öğrencileri için yapılıyor. Neyse bütün tartışmaların göbeğinde Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer geçtiğimiz hafta sonu Bahçeşehir Üniversitesi hükümet ve liderlik okulunun 9 yıldır yaptığı siyaset okulu programına katıldı. Konuşmalarını sonuna kadar dinledim. Bakan her konuda çok ciddi şeyler söyledi. Bakan'ı kutluyorum eğitime oldukça hakim. Bu büyük yapının organizasyonu kolay değil zira. Peki Bakan ne dedi.
'SBS'yİ kaldıracağız ama fen liseleri, özel statülü liseler, Anadolu liseleri konusunda çalışmamız sürüyor' dedi. Sonra gazetecilere bu okulların tek tip liseye dönüşeceğini yani akademik, meslek ve özel lise olarak üçü düşürüleceğini ifade etti. Sonuçta şunu kesin dile getirdi; SBS kesin kaldırılacak. Ama liselerin öğrenci kabulünde 'Yeni sistemi henüz çalışıyoruz' dedi. Bu ne demek SBS yok ama mutlaka bir seçim kriteri olacak. Peki bu nasıl olacak? Hani hatırlarsanız bundan bir ay önce 'BDS' geliyor diye yazmıştım. Hatırlatayım size, TÜBİTAK'ın organize ettiği sınavlar, işte bakanlık bu sınavları mayıstan itibaren yapacak ve bu sınavlar lise girişte bir kriter olacak.
Yİne Bakan 'Üniversite geçiş ile ilgili herhangi bir çalışmamız yoktur' dedi. Yani üniversite hazırlık dershaneleri aynen devam, bu durumda şunu size söyleyebilirim. Sayın Bakan ve hükümet yetkilileri en başta da Sayın Başbakan eğitimde fırsat eşitliği için her öğrencinin eşit şartlarda kaliteli eğitime ulaşması için bu eşitliği bozan sistemleri düzeltmeye çalışıyor. Ama sanırım Sayın Başbakan ülke çocukları için faydalı olacak sistemlere çeki düzen vermek için dershaneler üzerinden bir tartışma başlattı. Şu anda da bu süreç devam ediyor.
HATA TEKRARLANMASIN
Peki, bu sürecin sonunda ne olur? Tabii ben müneccim değilim ama dershanelerin bu sürecin sonunda daha kontrollü, daha düzenli daha sistemli hale geleceği kesin. Dershanelerin bu süreçten çıkaracağı çok fazla ders var. Çok zor bir dönemden geçtiler, sanırım bu dönemde şapkalarını önlerine koyup düşünmüşlerdir. Peki, bunu söylerken dershaneler hatalı mı diyorum? Hayır bunu demiyorum. Ben hem bakanlığın hem dershanelerin bu süreç sonunda daha iyi ve daha gelişmiş bir sisteme dönüşmesi gerektiğini düşünüyorum.
Dershaneler bundan önceki süreçte yaptıkları hataları yeni dönemde yapmamalılar. Bunlar nelerdi? Birincisi kendilerini anlatmayı ve bu ülkeye faydalarını ifade etmeyi öğrenmeliler. İkincisi iletişim konusunda daha başarılı olmalılar. Üçüncüsü akademik açıdan ortaya çıkardıkları ürünleri Milli Eğitim Bakanlığı'na sunmayı öğrenmeliler. Yani bu kadar öğrencinin kendilerinden aldığı eğitim sonunda elde ettiği çıktıları diğer kurumlarla raporlaştırıp paylaşmayı öğrenmeliler. Okullarla birlikte çalışmayı öğrenmeliler, öğrencinin geleceği için kariyer sistemlerini ve rehberlik sistemlerini iyileştirmeliler, öğretmen yetiştirme sistemi kurmalı, devletin bu yükünü almalılar, teknoloji iyi kullanıp devletin yetişemediği yerlerde devlete destek olmalılar, daha şeffaf ve daha açık olmalılar. Dershaneciliğin bir eğitim işi olduğunu unutmadan işlerini yürütmeliler. Fırsat eşitliği açısından devletle daha fazla proje yapmalılar.
BakanlIk için bir şey önermiyorum. Çünkü Sayın Bakan'ın konuşmasından dershanelerin işlevi konusunda çok yetkin olduğunu gördüm ve Sayın Başbakan'ın bundan daha ileride olduğuna eminim. Yani sayın dershaneciler 'durmak yok yola devam' ama daha yenilenmiş daha aktif olarak.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.