Deneme sınavını çözdükten sonra kitapçığı atmak yerine analizini yapın

Deneme sınavını çözdükten sonra kitapçığı atmak yerine analizini yapın
Sınav yaklaşırken öğrenciler açısından deneme sınavlarının önemi bir kat daha arttı. Konu çalışmasını bitiren ya da bitirmek üzere olan bir öğrenci için kendi başarısını görmek, eksiklerini ortaya çıkarıp hatalarını belirlemek adına deneme sınavları birer

Öğrenciler, deneme sınavlarındaki durumlarına göre çalışma şeklini, saatini, çözeceği soru tiplerini, kısaca çalışma stratejisini yeniden düzenliyor.

Deneme sınavı çözmedeki amaçlardan biri, gerçek sınav için prova olması nedeniyle öğrenciyi hem teknik ve taktik hem de psikolojik anlamda sınava alıştırmaktır. Ancak konu eksiği fazla olan öğrenciler için çok sık yapılan deneme sınavları zaman kaybıdır. Bunun yanı sıra çalışılmamış konulardan gelen sorular yapılamayacağı için psikolojik açıdan öğrencide yetersizlik duygusunun oluşmasına ve öğrencinin ‘başarısız olacağım’ önyargısına kapılmasına zemin hazırlayabilir. O nedenle her öğrenci danışmanlarının desteği çerçevesinde kendi durumuna göre deneme sınavı çözme sıklığını belirlemeli.

Deneme sınavları tam bir sınav provası niteliğinde uygulanmalı. Gerçek sınavda sınav boyunca kitapçığın başından kalkılamayacağı için bu sınavlarda da aynı özen gösterilmeli. Sınavda her öğrenci kendi ders başarısına, psikolojik yapısına göre bir strateji belirlemeli. Çözülecek deneme sınavları bu stratejinin oluşturulabilmesi için önemli birer araç. Örneğin aşırı kaygılı, çözemediği soru ya da sorular karşısında moral yıkımına uğrayan bir öğrenci, testin en iyi bildiği konularına dönük sorularından başlayarak bu sıkıntısını aşıp aşamadığını bu deneme çözümlerinde gözlemleyebilir.

Deneme sınavı çözmenin bir diğer mantığı da grup içerisindeki pozisyonu ve başarı düzeyindeki değişimi görmektir. Şunu hiçbir zaman unutmamak gerekir ki uygulanan sınavlar, sıralama sınavları. Yani öğrenciler bireysel bir yarış içerisinde değil. O nedenle deneme sınavı sonuçlarını da bu kriteri göz önüne alarak değerlendirmek gerekir. Deneme sınavı sonuçları incelenirken öğrencilerin birçoğu değerlendirme hatası yapmakta. Bir denemede yapılan netlerle 500 kişi arasında 100. olunurken; bir diğer denemede daha fazla net yapılmasına rağmen başarı düzeyi gruba göre düşmüş olabilir. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere, deneme sonuçları değerlendirilirken baz alınacak kriter eğer denemeye sabit sayıda öğrenci giriyorsa grup içerisindeki sıralamadır. Bunun dışında yüzdelik dilimdeki değişim de fikir verecek.

Deneme sınavı çözmenin bir diğer önemi, hangi derslerin hangi tip sorularında ne tür hatalar yapıldığını ortaya çıkarması. Öğrencilerin birçoğu deneme sınavını çözdükten sonra netlerini, puanlarını öğrenip kitapçıkları bir kenara atmakta. Hâlbuki her öğrencinin, sınavın ardından belli bir süreyi, hangi derslerin hangi tip sorularında ne tür hatalar yaptığını belirlemeye ayırması gerekir. Eğer öğrenci yanlışların nedenlerini bulmak için uğraşmaz ve çözüm yollarını araştırmazsa belli bir süre sonra aynı deneme sınavını yeniden çözdüğünde aynı sorularda hata yaptığını görecek. Bu defter sıklıkla gözden geçirilmeli ve yapılan yanlış sorularla yüzleşilmeli.

*Güvender Yayınları Rehberlik Yayın Yönetmeni

Unutmayı azaltmanın yolları

Öğrenilecek konuları anlamlı hale getirin. Böylece öğrenme de hatırlama da kolay olur, unutma en az düzeye iner.

Öğrenme faaliyetini mümkün olduğunca dinlenmiş ve sakin bir kafa ile yapın.

Öğrenmede bir hedef olmalı. Hedefe ulaştığınızda elde ettiğiniz başarı sizi yeni öğrenmelere teşvik edecek.

Öğrenilecek konuları sıralarken, basitten karmaşığa doğru bir sıra izlenmeli. En kolay konular önce, daha zor konular da sonra öğrenilmeli.

Çalışacağınız ders veya konuyu günlük hayatla ilişkilendirme çabası içinde olun.

Oyun biter

İşadamı tıraş olurken bir yandan da berberiyle sohbet etmektedir. Derken, kapının önünden geçmekte olan paspal bir çocuk görürler. Berber, işadamının kulağına fısıldar;

- Bu çocuk var ya, dünyanın en saf çocuklarından biridir! Bak, dikkat et şimdi... Berber çocuğa seslenir:

- Ali, buraya gel.

Bunun üzerine çocuk sakince dükkâna girer ve yüzündeki safça sırıtmayla berberi selamlar. Berber işadamının kulağına sessizce, “bak şimdi” diye fısıldar ve bir elinde 5 lira, diğer elinde 10 lira banknot olduğu halde çocuğa sorar:

- Hangisini istiyorsan alabilirsin?

Çocuk dalgın dalgın bir 5 lira bir de 10 liraya bakar ve sonunda 5 liralık banknotu hızlıca çekerek berberin elinden alır.

Berber işadamına döner ve gülerek:

- Gördün mü? Sana söylemiştim, der.

Tıraş bitince işadamı sokağa çıkar ve az ileride kendi kendine oynayan Ali’yi görür. Yanına giderek, neden 10 liralık değil de 5 liralık banknotu aldığını sorar. Çocuk hiç de aptalca olmayan bir sırıtmayla yanıt verir:

- Eğer 10 liralığı alırsam oyun biter!

Hakan BAYKAL

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.