Cisimlere dokunmadan kuvvet uygulanabilir mi
Temas Gerektiren Kuvvetler : Cisimler arasında fiziksel temas sonucu ortaya çıkan kuvvetlere denir. Örneğin, kapıyı iterek kapatmak, bir kalem ile yazı yazmak vs gibi olaylar fiziksel temas gerektiren kuvvetlerdir.
Temas Gerektirmeyen Kuvvetler ise , fiziksel temas olmaksızın cisimleri hareket ettirebilen kuvvetlere denir. Örneğin, mıknatısın demiri çekmesi, gezegenlerin güneş etrafında belirli yörüngelerde dizilmesi(Kütle Çekim Kuvveti)fiziksel temas gerektirmeyen kuvvetlerdir.
Bu bilgileri göz önüne alındığında,
Temas gerektirmeyen kuvvetlerde mevcuttur yani cisimlere dokunmadan da kuvvet uygulanabilir. Örneğin, bir mıknatısı elimize alıp toplu iğneyi mıknatısa doğru çekmek.
Temas gerektirmeyen kuvvet (alan kuvveti) nedir
İki cismin birbirine dokunmadan uzaktan etkileşmesine temas gerektirmeyen ya da alan kuvveti denir. Örneğin:
- Mıknatıslar birbirine temas etmeden, uzaktan kuvvet uygular. İki mıknatıs birbirine hiç dokunmadan birbirini çekebilir ya da itebilir.
- Kütle çekim: Elinizdeki bir topu yere bırakırsanız düşer, çünkü dünyanın uyguladığı kütle çekim kuvveti topu çeker. Top havadayken Dünya’ya dokunmadığı halde Dünya topa kuvvet uygular.
- Elektrik kuvveti: Yün kazağa plastik bir tarağı sürtüp sonra küçük kağıt parçalarına yaklaştırırsanız, tarak kağıt parçalarına dokunmadan onları çeker.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.