Cırt cırt bantların kullanıldığı ürünler

Cırt cırt bantların kullanıldığı ürünler
Cırt cırt bantları nerelerde kullanılır, cırt cırt bantları nasıl bulunmuştur, cırt cırt bantların kullanıldığı ürünler hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Cırt cırt bantları biliyor musunuz? Hani şu ayakkabılarımızda, montlarımızda, eldivenlerimizde kullanılan bir tarafı yumuşak, diğer tarafı dikenli ve sert bantları. İşte, bu bantların çok ilginç bir hikâyesi var.

Cırt cırt bantların mucidi İsviçreli elektrik mühendisi George Mestral (Corç Mestrıl) pantolon düğmelerinin kopmasından şikâyetçidir. Soruna kalıcı bir çözüm bulmanın yollarını arayan Mestral bir gün köpeğiyle birlikte kırlarda dolaşmaya çıkar. Eve döndüğünde pantolonuna ve köpeğinin bacaklarına pıtrakların takılmış olduğunu görür. Mestral pıtrakları mikroskobunda incelediğinde dikenlerin uçlarında minik kancalar olduğunu fark eder. Bu kancalar sayesinde pıtraklar giysilere ve hayvanların tüylerine sıkıca tutunmaktadır. Mestral, doğada gördüğü bu durumu iki parçayı birbirine yapıştırma yöntemi olarak kullanmaya karar verir. Yapması gereken parçalardan birinin yüzeyini sert minik kancalarla diğerini ise bu kancaların takılacağı yumuşak halkalarla kaplamaktır. Mestral ham madde olarak önce pamuğu kullanır. Pamuğun bu iş için zayıf bir malzeme olduğunu anlayınca daha dayanıklı olan naylona yönelir. Sabırla sürdürdüğü çalışmalarının sonucunda biri kancalı diğeri ilmekli iki şerit üretmeyi başararak 1955 yılında cırt cırtın patentini alır.

Cırt cırt bantlar, iki taraflıdır. Bir tarafı yapışırken bir diğer tarafı yapışmaya neden olmaktadır. Cırt cırt bantlar sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle giyim sektöründe tercih edilmekte ve büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Cırt cırt bantların kullanıldığı ürünler, spor ayakkabıları, kadın kıyafetleri, dış kadın kıyafetleri, montlar, sargı için kullanılan bandajlar olarak çeşitlidir.

  • Spor ayakkabılarda
  • Çanta kapaklarında
  • Elbiselerde
  • Askeri elbiselerde
  • Yastıklarda
  • Çadırlarda
  • Koltuk yüzlerinde

2046
1515
504
76
104
65
456
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.