Çevrenizde gördüğünüz nadir bulunan bitkiler nelerdir

Çevrenizde gördüğünüz nadir bulunan bitkiler nelerdir
Çevrenizde gördüğünüz nadir bulunan bitkiler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz. Endemik bitki türleri denilince aklınıza neler gelmektedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Nadir bulunan bitki türleri "Endemik bitki türleri" olarak geçer. Endemik bitki türleri yalnızca bir ülkede yetişen ve o ülkeye özgü olan, nadir görülen bitki türleridir.

Türkiye'de 3.000'den fazla endemik bitki bulunur yalnızca bu ülkeye özgü bitkilerdir. Başka ülkelerde bulunmazlar.

Bu bitkileri ilaç ve kozmetik sektöründe kullanmak adına tahrip ederiz ve yok ederiz.

  • Dağlarda çok fazla maden yatakları açmayarak bu bitkilerin yok olmasını önleyebiliriz.
  • Endemik bitkilerin tohumlarının yurt dışına götürülmesini engellememiz gerekiyor.
  • Ürün toplayıcıların sayısının göçler nedeniyle azalması endemik bitki bulunmasını zorlaştırıyor.
  • Endemik bitkilere gereken korumayı ve gereken hassasiyeti gösteremiyoruz.

Endemik bitkilere bazı örnekler;

  • Sığla ağacı
  • İstanbul nazendesi
  • Gelin düğmesi
  • Karadeniz salkımı
  • Mavi yıldız
  • Yabani siklamen

Yalnızca Türkiye'de yetişen 16 endemik bitki türü

Yalnızca Türkiye'de yetişen 16 endemik bitki türü Yeryüzünün yalnızca belirli bölgelerinde yayılış gösteren yani yaşam alanı belirli bir bölgeyle sınırlı canlı tür ya da cinslerine verilen endemik bitki türlerine Türkiye'den de bir çok örnek verielbilir. İşte türleri yalnızca Türkiye'de görülen bitki türleri;

Anadolu Glayölü; Anadolu Glayölü Anadolu glayölü, adından da anlaşıldığı gibi yalnızca Türkiye'ye özgü, yani endemik. Kızılçam ormanlarında, maki ve kireç taşlı bölgelerde yetişiyor. Akdeniz ve Ege'nin bazı bölgelerinde rastlanıyor.

İstanbul Kardeleni; İstanbul KardeleniNergisgiller (Amaryllidaceae) familyasından Türkiye'de endemik olan bir kardelen alt türü.

Türkiye'de doğal olarak İstanbul'la birlikte Bolu, Bursa ve Kırklareli'de bulunur. Göknar ve kayın ormanları kenarında görülür. Ocak-Nisan ayları çiçeklenme dönemidir.

Zambakgiller; ZambakgillerTürkiye'de 44 cins ve bunlara ait 430 türü olduğu bilinmektedir.

Kapadokya Soğanı; Kapadokya SoğanıÇiçeklerinde altı adet taç yaprak bulunur. Kayalık-ormanlık alanları sever. Yerden yüksekliği 30-40 cm.dir. 900-1400 metreler yetişmesi için uygundur. Pembeye çalan çiçekler olgunlaştığında beyaz renk alır. Haziran- Ağustos ayları arası çiçeklenen çok yıllık otsu bitki.

Antalya Çiğdemi; Antalya ÇiğdemiÇok yıllık bir bitkidir. 900-1250 metre yükseklikte, dağınık quercus ormanlarında yetişir. Ekim-aralık aylarında çiçek açar. Antalya da bulunur.

Van Ters Lalesi; Van Ters LalesiHüznün Sembolü Bilinen en eski süs bitkisi olan Ters Lale, soğanlı bitkiler familyasındandır.Birçok din ve kültür için hüznün sembolü kabul edilmiş, efsanelere konu olmuştur.

Piyan, Eber Sarısı; Piyan, Eber SarısıBaklagiller (Fabaceae) familyasından, rizomlu, dik, çokyıllık, otsu bir bitkidir.

Dişotugiller; DişotugillerBitişik taçyapraklı ikiçeneklilerden, örneği dişotu olan ve genellikle sıcak ve kurak yerlerde yetişen bitkilerden oluşan familya.

İstanbul Nazendesi; İstanbul NazendesiTürkiye'nin kuzeybatısında, İstanbul'un Asya yakasındaki fundalıklarda zengin popülasyonları bulunur. Avrupa çapında nadir bir bitki olan İstanbul nazendesinin koruma altına alınması önemlidir.

Misk Soğanı; Beyaz renkli çiçeği olan, çok yıllık otsu bir bitki. Bitkinin soğanları 0,8-2,5 cm çapındadır. Çiçeklenme dönemi ise mart ve mayıs ayları arasındadır. Türkiye’de Amasya, Niğde, Adana ve Erzincan’da yaygın olarak görülen bitki, genellikle 1500 metrenin üzerindeki yüksekliklerde yetişir.
Sütleğengiller; çoğunlukla otsu olan bir çiçekli bitkiler familyası. 240 cins ve 6,000 civarında türle temsil edilirler. Özellikle tropik türleri çalılar ya da ağaçlardır. Yapraklar sarmal ya da dekussat dizilişli, bazı türlerde diken halindedir. Çoğunlukla dallanmış süt boruları bulundururlar.

Anadolu Karanfili; Organik madde bakımından zengin toprakları severler. Kuraklık,nem ve ısıya dayanıklıdır. Bakımı çok kolay, ihmallere dayanıklı, sulama düzensizliklerinde (çok aşırı susuz kalmadıkça) büyümeye devam eden, yetersiz gün ışığına bile uyum sağlayan bir süs bitkisidir.

Taşlık Çiğdemi; Crocus fleischeri. Kayalı tepe kenarları, makiliklerde yetişir. Ocak-Mart aylarında çiçek açar. Güney ve Batı Anadolu'da bulunur.

Kazdağı Göknarı; çamgiller familyasından Türkiye'de yalnızca Kazdağı'nda yetişen endemik bir göknar alt türü. 30 metreye kadar boylanabilir. Tomurcukları bol reçinelidir. Yan sürgünlerin uçlarındaki tomurcukların sayısı 5-7 arasıdır. Kozalaklar tepenin en üst ucunda bir yıl önceki sürgünler üzerinde oluşurlar.
Çan Çiçeği; çan çiçeğigiller familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince'de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Sevgi Çiçeği veya bilimsel adıyla Centaurea tchihatcheffii, Asteraceae familyasının Centaurea cinsine ait ve Türkiye'ye endemik olan bir türdür.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.