Canlıların yapısında bulunan organik maddeler nelerdir
Organik ve inorganik bileşikler canlıyı oluşturan temel yapılardır. Genellikle organik bileşiklerin yapısında C, H, O bulunur, bunun yanında organik bileşiği oluşturan temel element karbondur. Fakat yapısında her karbon atomu bulunduran molekül, organik molekül değildir. Karbondioksit (CO2) buna örnektir. Karbon, hidrojen ve oksijen dışında birçok organik bileşikte azot (N), fosfor (P), kükürt (S) gibi elementler de bulunur. Organik bileşikler; karbonhidratlar, lipitler, proteinler, enzimler, vitaminler, nükleik asitler, hormonlar ve ATP’dir. Organik bileşikler, ototrof (üreticiler) canlılar tarafından inorganik maddeler kullanılarak fotosentezle doğrudan üretilebilir.
Canlıların yapısında bulunan organik bileşikler şunlardır:
- karbonhidratlar
- yağlar (lipitler)
- proteinler
- vitaminler
- enzimler
- hormonlar
- nükleik asitler
- ATP
Organik bileşikler organizmada enerji elde etmek, düzenleyici rol almak gibi farklı görevlerde kullanılır. Örneğin fosfolipitler hücre zarının yapısına katılırken, glikoz ATP üretmek ilk tercih edilen moleküldür.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.