Bitkilerin biyolojik ve ekonomik önemi
İnsanoğlunun toprağı işlenebilir hâle getirip tarıma geçmesi 10.000 yıl öncesine dayanmaktadır.
Yabani bitki ve meyvelerin toplanıp bunların tohumlarının yetiştirilip ıslah edilmesiyle bitkiler dünya üzerinde gelişmeye başlamıştır. Binlerce bitki türünden sadece 30 kadar tür bugün yediğimiz besinleri oluşturmaktadır. Ruhsatlı ilaçların da %25’ten fazlası bugünkü bitkilerden elde edilmekte ve daha sonra da yapay olarak sentezlenmektedir.
Bitkiler yağ eldesinde kullanılır. Dokuma sektöründe, tekstil alanında boya yapımında, kozmetik ve kolanya üretiminde, baharat yapımında kullanılır.
Bitkilerin biyolojik ve ekonomik önemi aşağıdaki gibidir:
- Tüm canlıların besin ve yaşam kaynağı oluşturur.
- Tekstil sanayisinde bitkilerden yararlanılır.
- Fotosentez ile canlılara çok büyük fayda sağlar.
- Sanayi alanlarında bitkilerden çeşitli yağlar elde edilir.
- Çevreye güzellik katarlar.
- İlaç yapımında bitkilerden yararlanılır.
- Erozyon gibi zararlı doğa olaylarının oluşmasını engeller.
- Güzel kokulu esansların yapımında kullanılır.
Bitkilerin ekolojik ve ekonomik açıdan doğaya ve insanlara birçok faydası vardır. Canlıların büyük bir çoğunluğu, özellikle otobur olanları ihtiyaç duyduğu besinleri sadece bitkisel gıdalardan karşılar. Bitkiler, atmosfere büyük miktarda oksijen salar; aynı zamanda yanma ve solunum olayları sonucunda meydana gelen karbondioksiti soğurarak atmosfer ve sulardaki O2-CO2 dengesini korur. Bitkiler; mevsimlerin düzenlenmesinde, erozyonun önlenmesinde, toprağın zenginleştirilmesinde önemlidir. Ayrıca canlılara yaşam ortamı sunar, su döngüsüne katkı sağlar, çevre kirliliğini önler, dünyayı ultraviyole ışınlardan koruyan ozon tabakasının oluşmasına yardımcı olur ve küresel ısınmayı engeller.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.