Birleşmiş Milletlerin görev ve sorumlulukları

Birleşmiş Milletlerin görev ve sorumlulukları
Birleşmiş Milletlerin görev ve sorumlulukları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Birleşmiş Milletler ilk olarak Cemiyet-i Akvam şeklinde kurulmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Milletler Cemiyeti şeklinde faaliyet göstermiştir. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından da Birleşmiş Milletler olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Birleşmiş Milletler’e çok önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Uluslararası en kapsamlı olarak çalışan kurum Birleşmiş Milletler olarak bilinmektedir.

Birleşmiş Milletler’in amacı, dünyada barış ve güvenliğin sağlanmasını gerçekleştirmek, savaş hukukun korunmasını sağlamak, mağlup ve galip devletlerin hakkını savunmak, kadın, çocuk ve insan hakları kapsamında çalışmalar yapmak, dünyayı yaşanabilir bir yer halinde tutmak gibi çalışmalardır. Bu çalışmaları uluslararası olarak sürdürmekle görevlidir.

Birleşmiş Milletler Örgütü ya da kısaca Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslar arasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası İlişkilerde, kuvvet kullanılmasını ilk olarak evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.
Örgütün, kurulduğu yıllarda 51 olan üye sayısı şu an itibariyle üyeliği kaldırılan Vatikan ve değiştirilen Çin Halk Cumhuriyeti son katılan üye Güney Sudan dahil 193'e ulaşmıştır. Örgütün yönetimi New York'ta bulunan genel merkezinden yürütülür ve üye ülkelerle her yıl düzenli olarak yapılan toplantılar yine bu genel merkezde gerçekleştirilir.
Örgüt yapısal olarak idari bölümlere ayrılmıştır; Genel Kurul, Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Yönetim Konseyi, Genel Sekreterlik ve Uluslararası Adalet Divanı. Örgütün en göz önündeki merciisi Genel Sekreterdir.

3
1
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.