Çocukluğun Değeri Metni Cevapları (5. Sınıf)
Çocukluğun Değeri metni cevapları ve soruları, Koza Yayın 5. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 222-223-224-225-226-227 (Sanat Teması)
Çocukluğun Değeri Metni Cevapları
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 222 Cevabı
HAZIRLIK
1. Sanat denince aklınıza neler geliyor?
Cevap: Sanat denince aklıma, resim, heykel, müzik ve dans gibi insanların duygularını ve düşüncelerini ifade ettiği güzel şeyler geliyor.
2. Aşağıdaki görsellerde hangi sanat dallarının anlatıldığını söyleyiniz.
Cevap: Aşağıdaki görsellerde sırasıyla resim, heykel, müzik, edebiyat ve tiyatro anlatılıyor.
1. ETKİNLİK
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 224 Cevabı
Aşağıda metinde geçen bazı kelimelerin anlamlan verilmiştir. Anlamları, ilgili oldukları kelimelerle eşleştiriniz. Boşta kalan kelimenin anlamını tahmin ederek sözlük anlamıyla karşılaştırınız.
(ENSTİTÜ) 1. Bir üniversiteye bağlı veya bağımsız bir kuruluş olarak genellikle araştırma yapan ve bazı durumlarda öğretime de yer veren eğitim kurumu.
(DESİNATÖR) 2. Mesleği desen yapmak olan kimse.
(GRAFİKER) 3. Grafik tasarımcısı.
(KÜLTÜR) 4. Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü.
(AKADEMİ) 5. Üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumu.
(YÖRESEL) 6. Belli bir yöre ile ilgili, yerel.
2. ETKİNLİK
Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin eş anlamlılarını birer cümle içinde kullanınız.
Farklı: Değişik
Cümlem: Yazarın farklı bir yazma tekniği var.
Değin: Dek
Cümlem: Cumhuriyet ışığı sonsuza dek yanacak
Gerçek: Hakikat
Cümlem: Bilim insanları her zaman hakikatin peşinde olmuştur.
Yaşam: Hayat
Cümlem: Dedem, hayatının bir bölümünü yurt dışında geçirmiş.
3. ETKİNLİK
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 225 Cevabı
Metinden alınan aşağıdaki cümleyi okuyunuz. Cümlede altı çizili olan kelimenin hangi anlamıyla kullanıldığını işaretleyiniz.
Ama çocukluğumun anılarını öyküleştirdiğim “Mavi Boya” adlı kitabımı her elime alışımda beni eskilere, taa çocukluğuma götürüyor.
Cevap: Eski günler yani geçmiş zaman kastedildiği için gerçek anlamda kullanılmıştır.
4. ETKİNLİK
Metinden alınan aşağıdaki kelimelerden türemiş olanları işaretleyiniz. Kelimelerin köklerini yanlarına yazınız.
eksiklik - eksik
okullara - oku
çocukluk - çocuk
sevgi - sev
5. ETKİNLİK
Aşağıda verilen alana metnin konusunu anlatan bir resim yapınız.
6. ETKİNLİK
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 226 Cevabı
Metnin ana fikrini yazınız.
Cevap: Çocukluk, insanın bir daha geri dönemeyeceği ve en güzel zamanlarını yaşadığı dönemdir.
7. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
Yazar, İstanbul’a ne zaman göç etmiştir?
Cevap: Yazar, İstanbul’a 1950’li yılların ortalarında göç etmiştir.
Yazar, güzel sanatlar akademisinde hangi bölümleri bitirmiştir?
Cevap: Yazar, güzel sanatlar akademisinde desinatörlük ve grafikerlik bölümlerini bitirmiştir.
Yazarın en sevdiği kitabı hangisidir?
Cevap: Yazarın en sevdiği kitabı, çocukluk anılarını öyküleştirdiği “Mavi Boya” adlı kitabıdır.
Yazar, neden çocuk edebiyatıyla ilgilenmeye başlamıştır?
Cevap: Yazar, çocuk edebiyatının çağdaş eğitimin vazgeçilmezi olduğuna inandığı ve ülkemizde bu konuda büyük bir eksiklik olduğu için çocuk edebiyatıyla ilgilenmeye başlamıştır.
Ayla Çınaroğlu gibi başarılı olabilmek için yapılması gerekenler nelerdir?
Cevap: Ayla Çınaroğlu gibi başarılı olabilmek için öncelikle yaptığımız işi aynı onun gibi severek yapmalıyız. Kendimizi sürekli geliştirmeliyiz, birkaç alanda uzman hâle gelmeliyiz. Sabırlı ve kararlı olmalıyız.
8. ETKİNLİK
Metnin türünü ve bu türe ait bildiğiniz özellikleri, önceki bilgilerinizi de kullanarak yazınız.
Cevap: Metin, bilgilendirici metindir. Sanatçı kendi hayatıyla ilgili bilgi vermiştir, bu nedenle bu metin bir otobiyografidir.
9. ETKİNLİK
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Koza Yayınları Sayfa 227 Cevabı
Sosyal bir canlı olan insan, duygu ve düşüncelerini anlatmaya ihtiyaç duyar. Fakat bu anlatım her zaman konuşarak gerçekleşmez. Bazen resim yaparak, bazen yazarak bazen de sadece beden diliyle gerçekleşir. Siz duygu ve düşüncelerinizi nasıl anlatıyorsunuz? Duygu ve düşünceleri aktarmada konuşmanın mı yoksa yazmanın mı daha etkili olduğunu düşünüyorsunuz? Arkadaşlarınızla konuşunuz. Konuşmanızda dilimize henüz yerleşmemiş yabancı kelimelerin yerine Türkçelerini kullanınız.
Cevap: Ben duygu ve düşüncelerimi daha çok konuşarak aktarmaya çalışıyorum çünkü konuşma sırasındaki göz teması, jest ve mimiklerle vurgu ve tonlamaların karşımızdaki kişiye duygu ve düşüncelerin aktarılmasında daha etkili olduğunu düşünüyorum. Ama sadece kendimle ilgili düşüncelerimi anlatacaksam bunu günlük tutma şeklinde yazarak da yapabilirim.
10. ETKİNLİK
a. “Beni Bul” oyunuyla ilgili aşağıda verilen bilgileri okuyarak oyunu oynayınız.
BENİ BUL OYUNU
“Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında hazırlayarak sınıfa getirdiğiniz kâğıtları öğretmen masasının üzerine karışık şekilde koyunuz. Ardından öğretmeninizin kontrolünde tahtaya çıkınız. Kâğıtlardan birini seçerek okuyunuz. Kâğıtta yer alan bilgilerin hangi arkadaşınıza ait olduğunu bulmaya çalışınız. Bu konuda arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. Oyunu öğretmeninizin uygun gördüğü süre boyunca oynayınız.
b. Oyunda dinlediklerinizden hareketle siz de bir arkadaşınızı tanıtan bir metin yazınız. Metninizde anlamını yeni öğrendiğiniz kelimeleri kullanınız. Metninizi tamamladıktan sonra arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Yavuz Selim, yaklaşık 1,35 metre boyunda ve 35 kilo civarındadır. Kıvır kıvır saçları vardır. Saçları açık kestane rengindedir. Burnu birazcık büyüktür. Yavuz Selim bağırarak konuşur ama o bağırmadığını iddia ediyor. Sınıfımızın neşe kaynağıdır, herkesle arası iyidir, çok da güzel futbol oynar, derslerinde de çok başarılıdır.
SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Resim ve ünlü Türk ressamları hakkında…adresinden araştırma yapınız. Araştırmanızın sonucunda ilginizi çeken ressamlara ait resimlerden birini sınıfa getiriniz.
Resim görsel sanatlar içinde yer alan bir sanat türüdür. İnsanlığın ilk zamanlarından beri mağara duvarlarına yapılan resimlerden de anlaşılacağı gibi resim sanatı çok eski bir sanattır. Resim sanatı zaman içinde gelişerek farklı tarzlara, akımlara ayrılmıştır.
Bu resim Namık İsmail’e aittir. Namık İsmail Hamidiye Mektebi’nde Viçen Arslanyan’ın öğrencisi olan Namık İsmail, Saint Benoit ve Galatasaray Sultanisinde okudu. Şevket Dağ’dan özel resim dersleri aldı. Bakalorya sınavını kazanamayınca 1911’de Paris’e gitti. Julian Akademisi’ne ve Fernand Cormon Atölyesi’ne devam eden Namık İsmail, hocalarından çok Barbizon Okulu’ndan ve izlenimcilikten etkilendi. 1914’te yurda dönen sanatçı, Şişli’de kurulan atölyede çalıştı ve savaş konulu resimler yaptı. 1917’de Galatasaraylılar Yurdu’nda açılan Savaş Resimleri ve Diğerleri sergisinin düzenlenmesinde çalışan ressam, Hilal-i Ahmer madalyası aldı.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.