Bir sunum yapılırken dikkat edilmesi gereken beş temel ilke
Yayınlanma:
Bir sunum yapılırken dikkat edilmesi gereken beş temel ilke hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Sunum yaparken dinleyicilerin ilgisini çekebilmek ve konuya hakimiyetlerini artırmak için etkili bir sunum yapmak çok önemlidir.
Bir sunum yaparken uyulması gereken 5 temel ilke diksiyon, beden dili, ses tonu, göz teması, mimikler.
Etkili bir sunumda dikkat edilmesi gereken bazı özellikler de aşağıdaki gibidir:
- Dinleyicilerle göz teması kurmak: Konuşurken dinleyicilerle göz teması kurmak dikkatlerini çekmeye yarar ve daha interaktif bir sunum niteliği kazandırır.
- Beden dilini etkili kullanmak: Beden dilini kullanmak konuşmayı güçlü kılar ve durağan sıkıcı bir sunum yerine hareketli bir hava katar. Ama hareketlerimize dikkat etmek önemlidir. Elimizi kolumuzu nereye koyacağımızı bilememek, sağa sola sallanmak gibi hareketlerden kaçınmalıyız. Onun yerine konuşmada vurgu yapacağımız yerleri beden diliyle pekiştirmeliyiz.
- Ses tonunu iyi ayarlamak ve diksiyonu doğru kullanmak: Ses tonumuzu iyi ayarlamalı çok kısık sesle konuşmaktan veya bağırmaktan kaçınmalıyız. Konuşmadaki vurgu gerektiren yerlerde zaman zaman yükselmeli ve anlaşılır bir sunum gerçekleştirmek için dili doğru kullanmalı diksiyonumuza dikkat etmeliyiz.
- Sürekli tekrardan kaçınmak: Gereksiz laf kalabalığına sebep olacak sürekli tekrarlardan kaçınmalıyız. Böylece daha nitelikli bir sunum yapmış oluruz.
- Konunun dışına sapmamak: Sunum konusunun dışına çıkmamalıyız aksi taktirde dinleyicilerin dikkati dağılabilir ve sunum amacından sapabilir.
Not : Eğer slaytlı bir sunum yapılıyorsa; slayttan okumamak ve görsellerden yararlanmak da etkili bir sunum için önemli ayrıntılardır. Renkli görseller konuşmayı durağan ve sıkıcı olmaktan çıkarır ve dinleyicilerin dikkatini daha çok çekebilmeyi, konuya odaklayabilmeyi sağlar.
SORU & CEVAP
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.