Bir Müslümanın diğer insanlara karşı temel vazifeleri nelerdir
Müslüman, diğer Müslüman kardeşini en az kendisi kadar düşünür. Kendisine yapılmasını uygun görmediği şeylerin başkalarına da yapılmamasını ister. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Kendisi için sevdiğini, din kardeşi için sevmeyen kâmil mümin olamaz.) [Buhari]
Bir Müslüman diğer insanlara karşı hoşgörülü olmalıdır. Ayrımcılık yapmamalı ve yardımsever olmalıdır.
Madde madde insanlara karşı görevlerimiz
1) Hiç Kimseye zarar vermemek: İnsanların canına, malına, konutuna, hürriyetine, namus ve şerefine tecavüz etmek dinimizce yasaktır.
2) Başkalarına yardım etmek: İnsanlara tatlı sözlü ve güler yüzlü davranmak, fakirlere yardım etmek, yoksulların ihtiyaçlarını karşılamak, kimsesizleri korumak, düşeni kaldırmak, yolunu şaşıranlara yol göstermek dinimizin emri, iyi ahlâklı olmanın gereğidir.
3) Büyüklere saygı, küçüklere merhamet göstermek: Anne ve babamıza, büyük kardeşlerimize, öğretmenlerimize ve yaşça bizden büyük olanlara saygı göstermek, bizden küçüklere, kimsesizlere, güçsüz ve yetimlere merhamet etmek, yardımcı olmak önemli bir ahlâk kuralıdır.
4) Selâmlaşmak: Müslümanlar birbirleri ile karşılaşınca selâmlaşır ve tokalaşır. Selâm vermek sünnet, verilen selâmı almak farzdır. Önce küçük büyüğe, yürüyen oturana selâm verir. Selâmlaşmak müslümanlar arasında sevgi ve dostluk bağlarını kuvvetlendirir.
5) Dargın durmamak: Müslümanlar arasında herhangi bir sebeple dargınlık olursa, vakit geçirmeden dargınlar hemen barışmalıdır.
6) Dargınları barıştırmak: Bir kimse, iki müslümanın birbiri ile dargın olduğunu görürse onların arasını bulup barıştırmakla görevlidir.
7) Dostları ziyaret etmek: Müslümanlar uygun zamanlarda yakınlarını, büyüklerini ve baba dostlarını ziyaret etmelidir.
Ziyarette şunlara dikkat edilmesi gerekir:
- Ziyaret için uygun bir zaman seçmek,
- Ziyaret, usandıracak şekilde çok sık olmamak,
- Ziyaret edeceği kimseye mümkünse önceden haber vermek,
- Elbise temiz, kılık kıyafet düzgün olmak.,
- İzin almadan kimsenin evine veya odasına girmemek.
8) Misafirleri ağırlamak: Misafirleri ağırlamak dinimizin tavsiye ettiği iyi davranışlardan biridir. Misafirseverliğin milli geleneklerimiz arasında önemli bir yeri vardır. Türk milleti, tarih boyunca misafirlere karşı iyi davranışı ile tanınan bir millettir.
9) Dâvete gitmek: Bir müslüman eğer sakıncalı bir durum yoksa, din kardeşinin dâvetine gitmeli, vereceği yemeğe katılmalıdır. Bu davranış müslümanlar arasındaki sevgiyi artırır. Peygamberimiz bu konuda şöyle buyurmuştur:
10) Büyüklerin ellerini öpmek: Müslümanlar, saygılarını göstermek maksadıyla, bilginlerin ve büyüklerin ellerini öpebilir.
11) Başkalarının kusurlarını araştırmamak: Bir müslüman din kardeşinin özel hayatını araştırmaz. Gördüğü kusurları başkalarına yaymaz. Din kardeşini başkalarının yanında kötülemez. Gördüğü hatalı davranışları kırmadan, incitmeden uygun sözlerle düzeltmeye çalışır.
12) Kötülük yapanları bağışlamak: İyi ahlâklı bir insan kendisine yapılan fenalıkları bağışlar. Hatta bağışlamakla da kalmaz, kötülüklere karşı iyilik yapar. Bu davranış ahlâken olgunlaşmış müslümanların yapacağı çok güzel bir davranıştır.
13) Hastaları ziyaret etmek: Müslüman, hasta olan din kardeşini ziyaret etmeli, sağlığa kavuşması için dûa etmeli, hastaları üzecek söz ve davranışlardan sakınmalıdır.
14) Cenazelere katılmak: Ölen din kardeşinin cenaze namazını kılmak, onu kabrine kadar götürmek, din kardeşi için Allah’tan rahmet dilemek ve dua etmek, müslümanların dünya hayatından ayrılıp âhirete göçen din kardeşlerine yapmaları gereken önemli bir görevdir.
15) Din kardeşinin iyiliğini istemek: Müslüman, din kardeşleri için iyi düşüncelere sahip olmalı, kendisi için sevip istediği iyi şeyleri din kardeşleri için de arzu etmeli, kendisi için hoşlanmadığı bir şeyi başkaları için de arzu etmemelidir. İyi ahlâklı olgun bir müslüman olabilmenin ölçüsü budur.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.