Bir elinin verdiğini öbür elin görmesin

Bir elinin verdiğini öbür elin görmesin
Bir elinin verdiğini öbür elin görmesin atasözünün anlamı, yoksula yapılan yardım ya da herhangi bir kimseye yapılan iyilik gizli kalmalıdır anlamında söylenir.

Bir yoksula, bir hayır işine yaptığınız yardımı, en yakınlarınız dahi bilmemelidir. Çünkü bu çeşit yardımlar dini, ya da sosyal bir ödevdir. Amaç kendini göstermek değil, bir yaraya merhem olmaktır. Herkes görsün, işitsin, kendisini övsün diye yapılan yardım, din ya da insanlık duygusu ile yapılmış iyilik olmaktan çıkar.

İhtiyacı olan kişiye yardım etmek, toplumda yardımsever biri olmak bizim hem sosyal yaşamımız için hem de dinimizce görevlerimizden biridir. Birine yardım ettiğimiz zaman bunu gizli tutmalı ve en yakınımıza dahi söylememeliyiz. Gösteriş için yapılan yardım hem yardım isteyen kişinin gururunu incitir, onu üzer hem de bu yardımın bir değeri olmaz.

Yardım yapmak bir insanlık görevi, dini bir emirdir. Ancak bunu yapmanın da bir yolu yordamı vardır. Yoksula yardım ederken insanın amacı kendini gösterip övünmek değil, görevini ve sorumluluğunu yerine getirmektir. Bu bakımdan yoksulları inciten gösterişlerden kaçınmak; kimsenin haberi, hatta en yakınların bile haberi olmadan yardım yapmak gereklidir. Yoksa tersine bir hareket yardım edilen kimseyi mahcup duruma düşürür, yapılan iyilik de iyilik olmaktan çıkar.

99
236
64
64
79
66
74
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.