Bir çuval baharatın bir insan hayatı kadar kıymetli olması

Bir çuval baharatın bir insan hayatı kadar kıymetli olması
Bir çuval baharatın bir insan hayatı kadar kıymetli olmasını nasıl değerlendirirsiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Baharat Yolu en önemli ticari yollardan biridir. Bu yolda en çok baharat ticareti yapılmıştır. Baharat, kuru gıda olarak ticareti yapılan bir üründür. Tarihte en önemli ticari unsurlar arasında yer almıştır. Öyle ki bazı durumlarda bir çuval baharat insan hayatı kadar kıymetli olmuştur.

İnsanların geçimini sağlaması birçok insanın sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesi, bazı insanları yaşamasından daha önemli görülmüştür. Bu da baharatın insan hayatı kadar önemli ve değerli olduğunu göstermiştir. Günümüzde ise gelişen teknoloji ve harcanan zaman ve enerji teknolojinin her şey demek olduğunu ortaya koymaktadır.

Bir çuval baharatın bir insan hayatı kadar kıymetli olmasını şu şekilde değerlendiririm:

  • Baharat eski zamanlarda Avrupa devletlerinde üretilmemesi nedeni ile oldukça değerli idi. Ancak doğudan batıya transfer edilene kadar fiyatı çok artıyordu.
  • Bu nedenden ötürü bir çuval baharatın insan hayatı kadar kıymetli olması o dönem şartlarına göre oldukça normal karşılanabilir.
  • Günümüzde ise baharatlar, her ülke tarafından üretilebiliyor. Fiyatları da o döneme göre daha uygun koşullardadır. Şimdiki zamanda böyle bir şey olsa idi normal olmayan bir durum olarak karşılanırdı.
  • Ancak her ne olursa olsun benim fikrime göre hiçbir şey insan canından, hayatından değerli olmamalıdır. Bir çuval baharatın bir insan hayatı kadar kıymetli olması bu nedenle bence uygun değildir.

Baharat günümüzden binlerce yıl önce doğu ülkelerinde kullanılıyordu. Kullanılan baharatların çoğu da Hindistan’da bulunuyordu. Karabiber, zerdeçal, tarçın, yenibahar, zencefil, karanfil vb. baharat türleri Orta Çağ Avrupasında da çok önemliydi. Bu baharatlar Avrupalı zenginlerin de vazgeçilmez tatlarıydı. Sadece sofralarda değil eczacılıkta, parfümlerde ve tütsülerde de kullanılıyordu. Hindistan’daki baharatların Basra Körfezi, Kızıldeniz ve Mısır yoluyla Akdeniz’e, buradan gemilerle Avrupa’ya taşınmasında kullanılan tarihî ticaret yoluna Baharat Yolu denir.

Baharat Avrupa’da üretilmediği için çok değerliydi. Ancak doğudan batıya gelene kadar fiyatı çok artıyordu. Baharat Yolu’nda daha çok deniz yolculuğu yapılırdı. Mısırlılar ve Venedikliler bu yola hâkim olan devletlerdi. Daha sonraki yıllarda Osmanlı Devleti Mısır’ı ele geçirerek Baharat Yolu’na hâkim oldu. Baharat Yolu’nun ele geçirilmesi Osmanlı ekonomisine çok önemli katkılar sağladı. Avrupalılar baharatı daha ucuz alabilmek için yeni yollar aramaya başladılar ve yeni yollar keşfetmiş oldular. Baharat Yolu böylece önemini kaybetti.

31
235
32
31
32
31
31
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.