Bildiğiniz halk oyunlarının isimleri
Zengin bir kültür yapısı olan ülkemizin hemen hemen her yöresinde farklı halk oyunu kültürleri vardır. Halk oyunları, milletimizin duygu düşünce ve yaşantılarını anlatan ritmik hareketlerdir. Yurdumuzun her köşesinde farklı halk oyunları oynanmaktadır. Oyunlar konusunu günlük yaşamdan alır. Halk oyunları geleneksel kıyafet giyilerek oynanır. Düğün, nişan, asker uğurlama, sünnet törenleri ve bayramlar halk oyunlarımızın sergilendiği başlıca yerlerdendir. Ülkemizde hangi halk oyunları oynanıyor şimdi de bunları tanıyalım.
Zeybek, Ege Bölgesi’nin halk oyunudur. Tek ya da toplu oynanır. El ve ayak figürleri yavaş tempoda sergilenir. Ankara ve civarında Seğmenlerin oynadığı halk oyununa ise Ankara Zeybeği denir.
Çayda çıra, Elazığ yöremizin başlıca halk oyunudur. Her iki elde mumlu bir tabak taşınarak oynanan türkülü zarif bir gösteridir.
Horon, bir kişi ile ya da toplu olarak kemençe eşliğinde oynanan bir oyundur. Karadeniz’in hareketli yaşamını, bu oyunun figürlerinde hissetmek mümkündür.
Halay : Toplu, düz dizi biçiminde ve oyuncuların birbirine tutunarak oynadığı oyun türüdür. Doğu, güneydoğu ve Orta Anadolu’da davul zurna eşliğinde oynanır.
Karşılama : Karşılama iki kişinin karşılıklı durarak oynadıkları bir oyun biçimidir. Çiftlerin karşılıklı olarak toplanmalarıyla bir grup halinde de oynanmaktadır. Kız ve erkek karşılıklı çiftlerin karşılıklı iki sıra halinde dizilmesiyle bir grup oyunu biçiminde de sürdürülmektedir. Karşılamalar salma oyunlardır.
Kaşık : Ellerinde ritim aracı olarak tahta kaşıklar bulundururlar.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.