Besin kirliliğinin sağlığımıza etkileri

Besin kirliliğinin sağlığımıza etkileri
Besin kirliliğinin sağlığımıza etkileri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Biyolojik ve kimyasal etmenler sonucu besinlerin doğal yapısının bozulmasına besin kirliliği denir. Besinler, uygun şartlarda muhafaza edilmezse mikroorganizmaların kolaylıkla üreyebildiği ortam hâline gelir. Besinler üzerinde üreyen organizmalar, salgıladıkları zehirlerle (toksin) besinleri kirletir. Bu gıdaları yiyen insanlarda besin zehirlenmesi görülür. Bu toksinler dokuları tahriş eder ve kansere neden olabilir.

Özellikle temiz sularla sulanmayan sanayi atıkları ile ağır metal içeren sularla sulanan bitkilerin ürünlerinde bu zehirli atıklar birikir ve besin zinciri yoluyla insan sağlığını tehdit eder. Besinlerin sağlıklı bir şekilde üretilmesi, ambalajlanarak korunması uygulamalarına besin hijyeni denir. Ambalajı zarar görmüş, son kullanma tarihi geçmiş gıdalar tüketilmemelidir. Bitkisel gıdaların üretimi sırasında gübreleme ve ilaçlama mutlaka uygun dozda, ihtiyaçlar ölçüsünde yapılmalıdır. Bunların kalıntıları bitkisel gıdaların dış yüzeyinde birikebileceği için tüketilmeden önce bu gıdalar çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Organik tarım, besin hijyeni ve insan sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle organik tarım yaygınlaştırılmalıdır.

Kaynak:Eğitim Sistem

8
12
6
7
12
9
9
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.