Ben dili örnekleri

Ben dili örnekleri
Ben dili örnekleri, ben dili nedir, ben dili nasıl kullanılır, ben dili ile cümle örnekleri bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yapısal olarak sen dilinde kurulan tümcelerde özne “sen” olurken yüklemler ikinci tekil kişidedir. Buna karşılık ben dilinde tümcelerde özne “ben” olurken yüklemler birinci tekil kişidedir.

Sen dili kişiyi / kişiliği; ben dili davranışı / sorunu hedef alır. Bu hâliyle sen dili, kişiyi yıpratarak sindirme ve korkutmayla sorunu çöz(me)me yolundadır. Ben dili ise kişiyi çok önemseyerek kişiliği zedelemeden daha çok davranış ve soruna odaklanarak sorunu çözmek ister.

Sen dili suçlayıcıdır; ben dili empati yapar. Suçlayıcı ve itham edici bir söylem, daha işin başında iletişimi koparır ve bütün çözüm yollarını tıkar. Suçlanan kişi, savunmaya geçer ve diyalog sen ben çatışmasına döner. Oysa ben dili, empati yaparak kişiyi anlamaya çalışır ve diyalogu sonuna kadar devam ettirir.

Sen dili geneller; ben dili özelleştirir. Sen dili genellemeler yaparak küçüğü büyük büyüğü küçük gösterir. Ben dili bunun aksine genellemeden kaçınır, sorunu kendi özelinde çözmeye çalışır. Asla küçüğü büyük büyüğü küçük göstermez.

Örnek,
Sen dili,
Sen bu işte çok yanlış yapıyorsun.
Ben dili, Ben bu hareketin insanları çok rahatsız ettiğini düşünüyorum.
Sen dili, Sen çok tembelsin ve sınıfını geçmeyeceksin.
Ben dili, Ben senin biraz daha çalışarak sınıfını geçebileceğine inanıyorum.

Sen dili, Bütün bu olaylarda bir numaralı suçlu sensin.
Ben dili, Nasıl olup da bu olayların seni bulduğuna inanamıyorum.
Sen dili, Gördüğüm kadarıyla sağlığına dikkat etmiyorsun belli ki düşünceli biri değilsin dolayısıyla seni hiç beğenmiyorum.
Ben dili, Gördüğüm kadarıyla sağlık sorunların var ama bunların üstesinden gelebileceğine inancım sonsuz ve seni gönülden destekliyorum.

Ben Dili Nasıl Kullanılır?

Asıl amacı ve yaşanan duruma bağlı olarak kişinin nasıl hissettiğini karşı tarafa ifade etmesi ben dili biçiminde kullanılır. Bu bağlamda cümle içerisinde kişi kendi duygu ve düşüncelerini anlatan kelimeler kullanır. Hem karşı tarafa bir tepki olarak hem de duygu ve düşünceleri göstermek amaçlı ele alınır.

Örneğin ‘Seni çok merak ettim’ cümlesi ben dili olarak değerlendirilir. Genelde birinci ağızdan kullanılır ve kişi kendi duygu ve düşüncelerini bu şekilde etkin biçimde anlatır. Hem normal evde soru cümlesi ile birlikte imalı olarak farklı cümleler kapsamında ben dili kullanılabilir.

Ben dili ile cümle örnekleri

Taşımış olduğu anlam ile beraber ben dili üzerinden birçok farklı örnek cümle ele almak mümkün. Özellikle günlük yaşamda duygu ve düşünceler üzerinden tepkiyi anlatmak amaçlı çok fazla değerlendirilmektedir.

  • Eve gelmeyince seni çok merak ettim, endişelendim.
  • Bunun beni ne kadar üzdüğünün farkında mısın?
  • Her gün bilgisayarda çok fazla oyun oynuyorsun.
  • Bunları yaparsan eğer çok üzülürüm.
  • Bana karşı davranışların beni kırıyor.
  • Ödevini yapmak için İstersen sana yardım edebilirim.
  • Akşamları çok fazla televizyon seyrediyorsun.

Yukarıda verilen örnek cümlelerde olduğu gibi bu şekilde birçok değişik ben dili kullanılabilir. Böylece kişi kendisini ifade ederken duygu ve düşüncelerini en net biçimde aktarır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.