Basit cümle nedir, basit cümle ile ilgili örnekler nelerdir
Basit cümle içerisinde tek bir yargı bulundurur. Basit cümlelerde noktalama işaretleri ile bağlaç da bulunabilir. Bunlar çok fazla kullanılmamalıdır. Çünkü basit cümle bağlı, sıralı ve ya bileşik cümle gibi karmaşık olmamalıdır. Kuruluşunda tek bir yüklem bulunan basit cümleler tek bir yargı bildirmektedir. Basit yapılı cümleler bir istek, duygu ve bağımsız yargıyı ortaya koyar.
Basit cümle ile ilgili örnekler nelerdir
- Basit cümlelere şu şekilde örnek verilebilir;
- Duman grubunu çok severim.
- Marketten bir paket süt aldım.
- Hayat çok zor.
- Sokağın sonundaki bakkal, bu mahallenin en eski ve köklü esnaflarından birisidir.
- Onların kalbi de böyle vurur.
- Gözlerimi kapatsam da sen çıksan karşıma.
- Bir büyük boşlukta bozuldu büyü.
- Bir daha görüyorum seni dünya gözüyle.
- Sesin andırıyor geceyi.
Basit cümle ile ilgili merak edilenler
Günlük hayatta basit cümleler çok sık kullanılmaktadır. Basit cümlelerin belli başlı özellikleri bulunur. Basit cümlelerin içerisinde yan cümlecik bulunmaz. Basit cümleler tek bir yargıyı bildirmektedir. Mesela "Bu sıcak evde oturulur mu?" basit bir cümleye örnek verilebilir.
Yüklemi isim olan cümlelerin de basit cümleler olması doğaldır. Bu tür basit cümlelerde yüklem ekeylem aldığı için isim ve ya isim soylu olabilir. Cümlede yüklem dışında herhangi bir yargı ve ya eylem bildiren sözcük bulunmamaktadır. Basit cümleler kurmak için doğru cümle yapısının oluşturulması gerekir. Basit cümleler günlük yaşamın içerisinde çok sık kullanılır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.