Başarıyı artırmak için kaygınızı azaltın!
Geçenlerde bir komşumun sınava girecek oğlu için “Sanki sınava ben gireceğim hiç kaygısı yok” serzenişi ve bir öğrencimin “Çok heyecanlıyım sınav kelimesini duyunca bile bildiklerimi unutuyorum” değerlendirmesi, kaygının az ya da çok olması durumunda ne tür bir etki meydana getirdiğini göstermektedir. Hedefinize ulaşır ulaşmaz, heyecanınız kaybolmaya başlamaz mı? Aşırı çalışmanız gerekmiyorsa rehavete kapılmaya başlamaz mısınız? Bu iki soruya verilecek cevap genellikle evet olacaktır. Çünkü bu gelişmeler kaygının normal düzeyde tutulmasının ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Aslında kaygı ve heyecanı normal düzeyde ve sürekli diri tutmanın yolu Japon balıkçıların balıkları taze tutmak için buldukları yöntemde olduğu gibi çok basittir. Japon balıkçılar, iki üç günlük mesafeden tuttukları balıkları taze olarak getirtebilmek için çok ilginç bir çözüm bulmuştur. Japon balıkçılar, derin büyük akvaryumlara küçük birkaç tane köpek balığı bırakmıştır. Böylece hayatta kalmaya ve yem olmamaya çalışan balıklar, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışarak akvaryum içerisinde yaşam mücadelesi verdikleri için kıyıya ulaşana kadar zinde ve taze bir şekilde kalmaktadır.
Bahar rehaveti ile birlikte ortaya çıkan atalete yakalanmamak için orta düzeyde bir kaygı yaşamak, zihnin içine atılmış bir köpek balığı gibi bizi problemler karşısında heyecanlı ve diri tutmaktadır. Bu nedenle yapılması gereken şey, kaygı oluşturacak problemleri görmezden gelmek ya da ona boyun eğmek değildir. Kaygı oluşturacak problemleri tanımak, tanımlamak, probleme karşı kararlı olmak, problem hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak onunla savaşmaktır. Kaygılarımız, farkındalık düzeyimizi artıracak ve bizi zinde tutacak yardımcı aktörler olarak görülmelidir. Bilgilerinizi zinde ve taze tutmak istiyorsanız, problemlerinizle mücadele etmekten kaçınmayın. Başarısız olmak düşüncesi sizi mücadele etmekten alıkoymasın. Çünkü her başarısızlık, başarı yolunda elenen bir seçenek ve yeni denemeler yapmak için başka bir fırsat demektir.
*Körfez Yayınları Rehberlik Koordinatörü
Bunları biliyor musunuz?
Soru: Teknoloji fakülteleri mühendislik programlarına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu (M.T.O.K) kontenjanından yerleşen adaylar ile genel kontenjan ve diğer mühendislik fakültelerinde okuyan adaylardan farkı var mıdır?
Cevap: Teknoloji fakültelerinde, M.T.O.K. kontenjanıyla yerleşen adaylara bir yıl intibak (matematik ve fen derslerinin gösterildiği hazırlık) programı uygulanır. İntibak programından muaf olmak için matematik ve fen derslerinden yapılacak olan muafiyet sınavında başarılı olmak gerekir. Yani M.T.O.K. bünyesindeki bölümlerin eğitimi intibak dahil 5 yıldır. İlgili derslerden başarılı olup sınavı geçen adaylar ise eğitimlerine birinci sınıftan itibaren başlarlar. Teknoloji fakültesi bünyesinde yer alan mühendislik bölümlerine, M.T.O.K. kontenjanı ile yerleşen adaylara eğitim veren bölümlerin adı ve gösterdikleri intibak eğitimi dışında diğer mühendislik bölümlerinden, imza yetkisi de dahil olmak üzere hiçbir farkı yoktur.
Sınav kaygısını yenmek için…
Sınavlardan önce uykunuzu iyice alın.
Gece uyanık kalıp ders çalışmak
düşüncesiyle asla ilaç kullanmayın.
Beslenmenize dikkat edin.
Yorgunken ders çalışmak için
çabalamayın.
Bir sınavın tüm yaşamınızı “ya hep ya hiç” şeklinde etkilemesi mümkün değildir.
Sakın ümitsizlik tuzağına düşmeyin.
Rahatlamayı ve gevşemeyi Öğrenin…
Rahat bir kıyafet giyin, rahat bir oturuş durumu alın. Bacaklarınızı gererek kaslarınızı hissedin ve 10’a kadar sayın. Sonra yavaşça gevşetin ve gerginliğin azaldığını hissetmeye çalışın. Sonra; kol, karın, boyun ve omuz içinde kasma ve gevşetme uygulamasını yapın. Yavaşça ve derin nefes alarak rahatlayın.
Eğer sınav esnasında donup kalırsanız...
Gözlerinizi kapatın, uzun ve derin bir nefes alın, nefesinizi yavaşça bırakın. Nefes alışınıza odaklanın yani nefes alıp verişinizi duyun ve hissedin. Bu egzersizi bir kez daha tekrarlayın ve sonra sınava dönün.
Öğrendiğiniz rahatlama tekniklerini…
Kendinizi aşırı kaygılı ve gergin hissettiğinizde, sınavdan önceki akşam uyuyamadığınızda, çalışmaya ara verip gücünüzü toplamak istediğinizde kullanabilirsiniz.
Kaynak:
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.