Balıkçılık teknolojisi mühendisi ne iş yapar

Balıkçılık teknolojisi mühendisi ne iş yapar
Su canlılarının yetiştirilmesi, su ürünlerinin işlenmesi, değerlendirilmesi gibi konulara ilgi duyuyorsanız, denizcilik ve balıkçılık sektöründeki teknolojik gelişmelere bir mühendis olarak katkı sağlamayahevesliyim diyorsanız bu mesleği incelemelisiniz.

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi, deniz ve iç suların biyolojik ve ekolojik özellikleri, su canlılarının yetiştirilmesi, hastalıkları, avlanma zamanı ve teknolojisi, su ürünleri işleme ve değerlendirme teknolojisi, balıkçı gemileri yönetimi ile sualtı tekniği konularında çalışan kişidir.

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri;

• Suda yaşayan canlıların yaşam evrelerini inceler,
• Suda yaşayan canlılardan insanlar için yararlı olanlarının uygun avlama yöntemlerini ve avlanma teknolojisini araştırır,
• Su ürünleri yetiştiriciliği ve işletme tesislerinin planlamasını ve işletilmesini gerçekleştirir,
• Deniz ve iç sular ekolojisinin, su kirliliği, sağlık ve kalite uygunluğu kontrollerini yapar,
• Su ürünlerinin üretilmesinde projelendirme ve verimlilik çalışmaları yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin genel olarak, genel yeteneğe sahip, inceleme ve araştırma merakı olan, temel bilimlere ve fen bilimlerine ilgi duyan, açık havada, ıslak-nemli ortamlarda, deniz, göl ve akarsularda çalışabilecek, sabırlı, dikkatli ve düzenli çalışma alışkanlığı olan kişiler olması gerekir. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri balık ve su ürünlerinin yetiştirildiği, işlendiği, pazarlandığı tüm ortamlarda, denizlerde, akarsularda, göllerde ve balık yetiştirme çiftliklerinde, balık unu ve yem fabrikalarında, gemilerde, özel liman ve denizcilik kuruluşlarında, tersanelerde ve laboratuvar ortamında çalışırlar. Çalıştıkları yerler çoğu kez ıslak ve nemlidir. Mesleklerini icra edebilmek için iyi derecede yüzme bilmeleri ve bir yıldız balık adam belgesine sahip olmaları çalışma alanı rekabetinde önemli avantajlardandır.

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği bölümü mezunları Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan/açılacak pedagojik formasyon programını başarı ile tamamlamaları halinde lise ve dengi okullarda Gemi Yönetimi ve Kaptanlığı, Denizcilik, Su Ürünleri Öğretmeni olabilirler.

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisleri yurt içi ve yurt dışında deniz ve iç sularda su ürünleri üretim ve avlanması alanında faaliyet gösteren her türlü kamu ve özel kuruluşlarda, Denizcilik Müsteşarlığında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, Orman ve Su İşleri Bakanlığında, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde, belediyelerde, su ürünleri ve gıda işleme, pazarlama firmalarında, iç su ve deniz balıkları yetiştiricilik çiftliklerinde sorumlu mühendis olarak, balıkçı gemilerinde ve 500 gross tona kadar olan gemilerde 3 veya 4. Kaptan (sınırlı vardiya zabiti) olarak, özel limanlarda ve denizcilik kuruluşlarında mühendis ve gemi adamı olarak çalışabilmektedirler. Bu kişiler balık ve su ürünleri yetiştirme çiftlikleri kurarak kendi işlerini de yapabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Su Ürünleri Mühendisi

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.