Bakara Suresi kaçıncı cüz kaçıncı sayfada
Kur’an-da Bakara Suresinin yer aldığı sayfa numarası kaç
286 ayetten oluşan Bakara Suresi Kur’an-ı Kerimde 1., 2. ve 3. cüzdedir.
1. Cüz, 2. Bakara Suresi (1. ayetten 141. ayete kadar) 1 ve 20. sayfalar
2. Cüz, 2. Bakara Suresi (142. ayetten 253. ayete kadar) 20 ve 40. sayfalar
3. Cüz, 2. Bakara Suresi (253. ayetten başlanarak bu sure bitirilir.) 3. Al-i İmran Suresi 200 ayet ( 92. ayete kadar ) 40 ve 60. Sayfalar
Bakara suresi Kur'anda 2. sayfada başlayıp 50. sayfada bitiyor, yani 49 sayfa tutuyor.
Amenerrasulü kuranda kaçıncı sayfadadır
Meali ve açıklaması
285. Peygamber, Rabbi tarafından kendisine indirilene iman etti, müminler de (iman ettiler). Her biri Allah a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine iman ettiler. "Allah'ın peygamberlerinden hiçbiri arasında ayırım yapmayız. İşittik, itaat ettik. Ey Rabbimiz, affına sığındık! Dönüş sanadır" dediler.
Kısaca açıklaması
Bakara Suresi’nin son iki ayetini oluşturan ve “Amenerresulü” diye anılan bu mübarek ayetler, ilahi emirler karşısında mutlak itaate yönelen müminlerin inançlarındaki sadakatlerini ifade etmektedir. Ayrıca bir önceki ayette geçen “İçinizdekileri açıklasanız da, gizleseniz da Allah sizi hesaba çekecektir” haberiyle endişeye kapılan müminlere bu ayetlerle kolaylık bahşedilmiş, mükellefiyetler hafifletilmiştir. Böylece Allah’a tam itaat ve iltica meyvelerini verirken yersiz kuşkular da bertaraf edilmiştir. Mirac gecesinde Peygamberimize vasıtasız şekilde vahyolunan bu ayetler, Resulullah’ın hadislerinde övülmüş, her zaman ve özellikle yatmadan önce okunması tavsiye edilmiştir. Bir hadiste de: ”Bu ayetlerin geceleyin yatmadan önce okunması kişiye yeter” denilmiştir.
Kur'an-i Kerîm'in ikinci ve en uzun suresi. Medine'de ilk nazil olan suredir. Kur'an'ın en son inen ayeti de bu surenin 281. ayeti olduğu için tamamlanması onbir yıl sürmüştür. Ayet sayısı ikiyüzseksenaltı, kelimeleri altibinyüzyirmi, harfleri yirmibesbinbesyüzdür. Fasilalari mim, nûn, dâl, be, re, kâf, lâm harfleridir.
Medine'de inmesi ve en uzun sure olmasından dolayı, İslâmî hükümlerle ilgili birçok konuları ihtiva etmektedir. Fatiha suresi Kur'an'ın bir özeti olarak kabul edilirse, Bakara suresi de Kur'an'ın bir tafsilidir. Surede İslâm'ın önemli ve başlıca temel esaslarını kabul edip etmeme durumu değerlendirilmektedir.
Her kim Bakara suresini okursa başına Cennet tacı geçirilir. (Dârimî 2/447, 10572).
Bakara suresini öğretmek bereket, terketmek ise pişmanlıktır. Sihirbazlar onu elde etmege güç yetiremezler. O Kur'an'ın çadırıdır. (Dârimî, 2/446, 10570). Bakara suresinin 255. ayeti olan Âyetü'l-Kürsî ayri bir özellik taşımaktadır. Bu konuda da iki hadis zikretmekle yetineceğiz
Her şeyin bir zirvesi vardır. Kur'an'ın zirvesi de Bakara suresidir. Onda öyle bir ayet vardır ki o ayet Kur' an ayetlerinin efendisidir. O da Âyetü'l-Kürsî'dir. (Tirmizî, V,157, hadis no: 2878).
Bakara suresinin Âmene'r-Resûlû olarak meşhur olan son iki ayetinin de çok büyük faziletleri vardır.
286 ayetlik ve tam 50 sayfalık bir Kur’ân suresidir. Önce bir şifre ile başlar sûre: Elif lâm mîm… Sûrenin sonu ise dua ile biter. İşte Bakara Suresi’nin faziletleri:
- Hem şifalı hem de koruyucu bir sûre
- 286 ayetlik ve tam 50 sayfalık bir Kur’ân suresidir Bakara Sûresi.
- Önce bir şifre ile başlar sûre: Elif lâm mîm…
- Sûrenin sonu ise Rabbenâ/Ey Rabbimiz dualarıyla biter.
- Bu şifre mi duayı açıklıyor, yoksa dua mı şifreyi açıyor, bilinmez.
- Bildiğimiz bir şey varsa, o da sûrenin Peygamberimizin gözündeki ve gönlündeki yeri ve derecesi…
- Öyle ki Kur’ân’ın en uzun sûresi olan Bakara Sûresi hem dünyanın hazinesidir, hem de cennetin…
- Hem dünya şerlerinden korur insanı hem de âhiret tehlikelerinden…
- Hem bize yetiyor her şeyiyle hem de ailemize, çoluk çocuğumuza…
- Medenî bir sûredir Bakara Sûresi. Medine-i Münevvere’de nazil olmuş, kıyamete kadar gelecek olan insanlara medeniyet dersi vermiş, insanca yaşamanın sırlarını göstermiştir.
- Dünya huzuru mu istersiniz, âhiret saadeti mi; hepsi, doyasıya, bütünüyle sûrenin başından sonuna kadar ince ince anlatılmış, bildirilmiş.
- Bütün bir insanlığın kurtuluş yolları bazısı yarım sayfayı, bir sayfayı bulan âyetlerle anlatılmış…
- Kim Bakara Sûresi’ni okursa kendisine cennette bir taç giydirilir.”
- Bakara Sûresi’nin son iki âyeti ise daha muhteşemdir, daha muazzamdır; bir o kadar şifa kaynağıdır ve dopdolu bir hazinedir.
Bu müjdeleri Efendimizin mübarek lisanından öğreniyoruz:
Kur’ân’dan iki âyet vardır ki, onlar şifadır, onları Allah sever. Bunlar, Bakara’nın son iki âyetidir.
Aynı zamanda Peygamberimize bir Miraç hediyesi olan, bizim Amenerrasûlü” olarak bildiğimiz ve her yatsı namazından sonra okuduğumuz bu iki âyeti Peygamberimiz şu sözleriyle metheder:
Allah Bakara Sûresi’ni iki âyetle tamamladı ve onları Arş-ı Ala’nın altındaki hazinesinden ihsan etti. Onu öğrenin ve çoluk çocuğunuza öğretin. Çünkü o namazdır, Kur’ân’dır ve duadır.
Allah, gökleri ve yeri yaratmadan iki bin sene önce bir kitap yazdı. Bu kitaptan Bakara Sûresi’nin sonundaki iki âyeti indirdi. Bu âyetleri evinde okumayan kimseye peş peşe üç gün şeytan musallat olur.” Son günlerde adından çokça söz edilen, hatta Bakara makara diye dalga geçilen bakara suresi, içinde Ayetel kürsü duasını ve Amenerrasülü gibi çok önemli duaları barındırdığı gibi, düşmanı cezalandıran Şedidel batşi duası ve düşmanın dilini bağlamada çok tesirli olan ''Sümmün bükmün Ümyün fehüm la yarciun'' ayetini de içinde barındırır. Bu surenin okunması bizden ve evimizden şeytanın uzak kalmasını sağlar. Bir defa okumak bile iki saatten fazla sürer çok uzun bir suredir. Böylesine önemli bir sure ile sadece kovulmuş şeytan dalga geçer. Biz öylelerine iblis diyoruz.. Sürekli okumamız zor olabilir ama sesli olarak her gün dinlememiz bizi iblislerden korur.
Bakara Suresinin Fazileti
1) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Evlerinizi kabirlere çevirmeyiniz! Muhakkak şeytan, içinde Bakara Suresi okunan evden kaçar!’ buyurdu.” Müslim 780/212, Tirmizi 3036
Not: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) içerisinde Kur’an’ı Kerim okunmayan bir evi, kabirlere benzetmiştir! Çünkü kabirlerde Kur’an’ı Kerim okunmaz!!!
Ahkâmu’l-Cenâiz
2) Ebu Mesud (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Herkim bir gecede Bakara Suresinin sonundan iki ayeti okursa, artık ona o gece kifayet eder’ buyurdu.” Buhari 5103, 5145, 5146, Müslim 807/255, 808/256, Tirmizi 3042
3) Ebu Umame el-Bahili (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
“Kur’an’ı okumaya devam ediniz! Çünkü Kur’an kıyamet günü okuyucularına bir şefaatçi olarak gelecektir. İki Zehra’yı, Bakara ile Âl-i İmran Suresini okumaya devam ediniz! Çünkü bu iki sure kıyamet gününde iki bulut kümesi yahut iki gölgeleyici şey yahut da gökyüzünde kanatlarını açmış saf saf iki alay kuş gibi gelecekler ve okuyucularını hararetten, ateşten koruyacaklar ve şefaat edeceklerdir. Bakara Suresini okumaya devam ediniz! Çünkü öğrenmek büyük berekettir! Onu terk etmek ise büyük ziyandır! Onun faydalarını ve bereketlerini temin etmeye kahramanlar bile muktedir olamazlar!’ buyurdu.” Müslim 804/252, 805/253, Darimi 3394
4) Numan bin Beşir (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Allah gökleri ve yeri yaratmadan iki bin yıl önce bir kitab yazdı ve o kitaptan iki ayet indirerek, Bakara Suresini kapadı. Bu iki ayet, bir evde üç gün okunmazsa, şeytan o eve yaklaşır!’ buyurdu.” Tirmizi 3043, Darimi 3390
5) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) beni Ramazan zekatını korumaya vekil tayin etti. Ben bir gece nöbette iken, birisi geldi ve zekat hurmalarından avuçlamaya başladı.
Onu yakaladım ve:
–Allah’a yemin olsun ki, seni Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e götüreceğim dedim.
O da:
–Kuşkusuz ki, ben ihtiyaç sahibiyim! Üzerimde de bana muhtaç bir aile (geçimi) var! Benim bu aldığım şeye şiddetli ihtiyacım var! dedi. Bunun üzerine ben de onu bıraktım.
Sabah olunca Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana:
–‘Ya Eba Hureyre! Dün gece esirin ne yaptı?’ dedi.
Ben de:
–Ya Rasulallah! Şiddetli ihtiyaçtan ve ailesinin çokluğundan şikayet etti. Ben de ona acıdım ve onu bıraktım dedim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana:
–‘Fakat o sana muhakkak yalan söylemiştir o yine gelecektir!’ dedi.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yine gelecek dediği için, onun geleceğini bildim ve onu gözetledim. O geldi ve hurmadan avuçlamaya başladı.
Onu yakaladım ve:
–Seni elbette Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e götüreceğim dedim.
O bana:
–Beni bırak! Çünkü ben muhtacım ve bakmam gereken büyük bir aile var bir daha dönmem! dedi. Ben de ona acıdım ve onu bıraktım.
Sabah olunca Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana:
–‘Ya Eba Hureyre! Esirin ne yaptı?’ dedi.
Ben de:
–Ya Rasulallah! Şiddetli bir ihtiyaçtan ve ailesinin çokluğundan şikâyet etti. Bende ona acıdım ve onu bıraktım dedim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
–‘Fakat o sana muhakkak yalan söylemiştir ve yakında yine gelecektir!’ dedi.
Onu üçüncü defa gözetledim. Geldi ve hurmadan avuçlamaya başladı.
Onu yine yakaladım ve:
–Bu defa seni muhakkak Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e götüreceğim dedim ve:
–Üç defadır bir daha dönmem diyorsun ama yine geliyorsun dedim.
O bana:
–Beni bırak da sana bir takım kelimeler öğreteyim! Allah sana bu kelimelerle fayda ihsan eder dedi.
Bende ona:
–Bu kelimeler nedir? dedim.
O da bana:
–Yatağına girdiğinde: “...اللهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَالْحَيُّ الْقَيُّومُ” ayetini sonuna kadar oku! dedi. Muhakkak seni Allah tarafından bir koruyucu sabaha kadar korur ve hiçbir şeytan sana yaklaşamaz! dedi.
Ben de onu salıverdim.
Sabah olunca Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana:
–‘Dün gece esirin ne yaptı?’ dedi.
Ben de:
–Ya Rasulallah! O esir bana bir takım kelimeler öğreteceğini bunlar sebebiyle Allah’ın bana hayır ve yarar ihsan edeceğini söyledi. Ben de onu salıverdim dedim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
–‘Bu kelimeler nedir?’ dedi.
Ben de:
–Bana yatağıma girdiğimde: “...اللهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَالْحَيُّ الْقَيُّومُ” ayetini sonuna kadar oku! dedi ve yine bana o:
−Allah tarafıntan bir koruyucu seni sabaha kadar korur ve asla ayrılmaz! ve sana şeytan da yaklaşamaz! dedi diye cevap verdim.
Sahabeler hayır öğrenmeye pek hırslı idiler.
Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
–‘Dikkat! Bu esir çok yalancı olduğu halde sana doğru söylemiştir! Ya Eba Hureyre! Üç gecedir seninle konuşan kim biliyormusun?’ dedi.
Ben:
–Bilmiyorum! dedim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
–‘O şeytandır!’ dedi.”
Buhari 2142
6) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:
“Cibril (Aleyhisselam), Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in yanına oturduğu sırada üstünden kapı açılmasını andırır bir ses işitti. Başını yukarı kaldırdı:
−‘İşte şu, bugünden başka asla açılmamış bir kapıdır! Ondan bir melek indi. Bu melek, yeryüzüne inen bir melektir ki, bugünden başka asla inmiş değildir! Bana selam verdikten sonra:
−Ancak sana verilen ve senden önce hiçbir Nebiye verilmemiş bulunan iki nur ile müjdelen! Bu iki nur; Fatiha Suresi ve Bakara Suresinin son iki ayetidir! Bunlardan okuyacağın her bir harfe mukabil, mutlaka istediğin sana verilecektir!’ dedi.”
Müslim 806/254
7) Ubeyy ibni Kâb (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
–‘Ya Eba Munzir! Yanındaki Allah’ın Kitabından en büyük ayet hangisidir bilir misin?’ dedi.
Ben:
−Allah ve Rasulü en iyi bilendir dedim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yine:
–‘Ya Eba Munzir! Yanındaki Allah’ın Kitabından en büyük ayet hangisidir bilir misin?’ dedi.
Bu sefer ben:
–“...اللهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَالْحَيُّ الْقَيُّومُ” ayetidir, dedim.
Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) göğsüme vurdu da:
–‘Vallahi ilim sana afiyet olsun! Ya Eba Münzir!’ dedi.”
Müslim 810/258
8) Useyd ibni Hudayr (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:
“Bir kere Useyd gece vakti Bakara Suresini okuyordu. Atını da yanında bağlanmıştı. Kur’an’ı okuyorken birden at deprenmeye başladı! Useyd sustu. O susunca at da sakinleşti. Useyd tekrar okumaya başladı. At yine şahlandı! Useyd sustu, at da sakinleşti. Bundan sonra Useyd bir daha okumaya başladı, at yine hırçınlaştı! Useyd de artık vazgeçti.
Useyd’in oğlu Yahya ise ata yakın bir yerde yatmakta idi. Atın çocuğa bir zarar vermesinden endişe ederek çocuğu geriye çekti. Bu sırada başını kaldırıp göğe baktığında beyaz bulut gölgesine benzer bir sis içinde kandiller gibi bir takım şeylerin parlamakta olduklarını gördü. Sabah olduğunda Useyd, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bunu söyledi.
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona:
–‘Oku ey Hudayr oğlu! Oku ey Hudayr oğlu!’ dedi.
Useyd:
–Ya Rasulallah! Atın, Yahya’yı çiğnemesinden endişelendim! Çünkü çocuk ata yakın bir yerde idi. Başımı kaldırıp çocuğa gittim. Başımı göğe doğru kaldırdığımda, beyaz bulut gölgesine benzer bir sis içinde kandiller gibi birçok şeylerin parlamakta olduklarını gördüm. Artık bu beyaz gölge tabakası içindeki ışıklı parlak cisimler manzumesi göğe doğru çekilip çıktı. Nihayet onu görmez oldum dedi.
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
–‘Bilir misin onlar nedir?’ dedi.
Useyd:
–Hayır dedi.
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
–‘Onlar meleklerdi! Kur’an’ı dinlemek için yaklaşmışlardı! Eğer okumaya devam etseydin, sabaha kadar seni dinlerlerdi. İnsanlar da onlara bakarlardı da onlar insanların gözünden gizlenemezlerdi!’ buyurdu.”
Buhari 5110
9) Abdullah bin Bureyde, babasından rivayet ettiğine göre:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Bakara Suresini öğreniniz! Onu öğrenmek berekettir, terk etmek ise hüsrandır! Fasit kimseler buna güç yetiremez!’ dedi.
Sonra Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir müddet sustu ve:
‘Bakara Suresi ve Âl-i İmran Surelerini öğreniniz! Çünkü o ikisi çiçek gibidirler. Kıyamet günü onlar öğrenenleri gölgelerler. O iki sure bir bulut yahut sıra sıra dizilmiş kuş sürüleri gibidirler. Kıyamet günü kabri açıldığı vakit Kur’an o kişiye nurani bir adam kılığında gelir ve:
−‘Beni tanıdın mı?’ diye sorar.
O:
−‘Seni tanımadım!’ der.
Kur’an:
−‘Ben gündüzleri seni susuz bırakan, geceleri uykusuz bırakan Kur’an’ım’ der.
Sonra devamla:
−‘Her tüccar, kendi ticaretinin arkasındadır. Bugün sen bütün ticaretlerin arkasındasın’ der. Sağ eline mülkü, sol eline ebediliği verir. Başına vakar tacını koyar. Ana ve babasına dünya ahalisinin asla elde edemeyeceği elbiseler giydirilir.
Onlar:
−‘Bunlar bize niçin giydirildi!’ diye sorarlar.
Onlara:
−‘Çocuğunuzun Kur’an’ı ezberlemesi sebebiyle’ denir.
Sonra o kimseye:
−‘Oku da cennetin derecelerinde ve makamlarında yüksel’ denir. O kimse ister hızlı okusun ister tertil üzere okusun okuduğu müddetçe yükselir’ buyurdu.”
Tertil: Kura’n’ı Kerim’i yavaş ve makama uygun okumaktır. Darimi
Özetleyecek olursak Bakara suresinin faziletleri şunlardır:
- Bakara Suresinin okunduğu evden şeytan kaçar,
- Bakara Suresinin okunmadığı eve şeytan girer,
- Bakara Suresini gece okuyan kişiyi, Allah sabaha kadar korur,
- Bakara Suresini okuyan kişiye, Bakara suresi kıyamet gününde şefaatçı olacaktır,
- Bakara Suresini öğrenmekte büyük bereket vardır,
- Bakara Suresini terk etmek büyük ziyandır,
- Bakara Suresini okuyan kişiye her bir harfine mukabil, mutlaka istediği verilir,
- Allah’ın Kitabında en büyük ayeti, Bakara Suresindedir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.