Atmosferdeki su buharı
Atmosferin yapısında, bulunduğu ortama ve deniz seviyesinden yüksekliğine göre farklı oranlarda çeşitli gazların bulunduğunu biliyoruz. Yeryüzündeki okyanuslardan, göllerden, bitkilerden, topraktan buharlaşan su atmosferde buhar hâlinde bulunur. İçinde su buharı bulunmayan havadan kuru hava, su buharı bulunan havadan ise nemli hava olarak bahsedilir.
Atmosferde bulunan havanın yaptığı toplam basınçtan dış basınç olarak bahsettik. Dış basıncın içinde atmosferde bulunan gazların ve su buharının yaptığı basınç vardır. Havada bulunan su buharına nem denir. Havanın sıcaklığı arttıkça yeryüzünde buharlaşma arttığı için nem miktarı da artar. Yaz aylarında özellikle Akdeniz kıyılarında nem oranının yükseldiğini biliriz.
Hava her sıcaklıkta belirli bir oranda su buharı taşıyabilir. Havanın sıcaklığı arttıkça taşıyabildiği su buharı miktarı da artar. Havada bulunan su buharı miktarına mutlak nem denir. Belirli bir sıcaklıkta havadaki mutlak nemin, aynı sıcaklıkta havanın taşıyabileceği maksimum nem oranına ise bağıl nem denir.
Bir bölgede ölçülen sıcaklıktan gerçek sıcaklık olarak bahsedilir. Bu sıcaklık değeri termometre kullanılarak ölçülen sıcaklık değeridir. Ancak bir sıcaklığın ölçüldüğü yerdeki bağıl nem oranı ve rüzgâr etkisi bu sıcaklığın canlılar tarafından farklı algılanmasına sebep olur. Ölçülen değil, algılanan sıcaklıktan, hissedilen sıcaklık olarak bahsedilir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.