Atatürk’ün basına verdiği önem hakkında neler düşünüyorsunuz
Kurtuluş Savaşı’nı kazanmamızda, milletimizin “ milli egemenlik ” düşüncesi etrafında toplanmasında Türk basınının, özellikle de Anadolu Ajansının önemi büyüktür. Basının önemini Mustafa Kemal, daha savaşın başlangıcında anladı ve bunun için gazete çıkarılması yolunda girişimlerde bulundu. Mustafa Kemal, bu fikrini ilk defa 11 Eylül 1919’da Sivas Kongresi’nin bitiminde ortaya attı. Ardından bazı girişimlerden sonra, ismini kendisinin koyduğu “ İradeyi Milliye (Milli İrade)” adlı gazete Sivas’ta çıkmaya başladı. Gazetenin çıkış amacı, özetle, Kurtuluş Savaşı’nın esaslarını, bu konuda yapılacak işleri, memleketin durumunu kamuoyuna anlatabilmekti. Bu gazete, bütün kurtuluş savaşı boyunca milli mücadeleyi destekledi ve kamuoyunun bu hareketin yanında yer almasını sağladı.
Mustafa Kemal Ankara’ya geldiğinin ikinci günü yine bir gazete çıkarma girişiminde bulundu. Bu gazetenin ismini de kendi koydu: “ Hâkimiyeti Milliye (Milli egemenlik)” Bu gazetenin ilk sayısı 10 Ocak 1920’de çıktı. Kurtuluş hareketi’nin sözcüsü olan gazete, o dönem için TBMM hükümetinin yarı Resmi organı sayılır. Sonradan “Ulus” adını almıştır.
Kurtuluş Savaşı’nı desteklemek amacıyla gazete çıkarılması yeterli değildi. Bu gazetelerin ihtiyaç duyduğu haber ve malzemelerin de sağlanması gerekiyordu. Halka doğru düzenli bilgiler verilmeli ayrıca milletçe verdiğimiz mücadele dünya kamuoyuna tanıtılmalıydı. Bu amaçla Ankara’da bir kurum oluşturulması yolunda çalışmalar yapıldı ve 6 Nisan 1920’de “ Anadolu Ajansı” kuruldu.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.