Aşık olmayan adem benzer yemişsiz ağaca
Yunus Emre, sevgi, aşk ve kardeşlik temelinde insanların bir arada hoşgörülü, merhametli ve adil bir şekilde yaşamasını istemektedir. Bu arzusunun temelinde de İslam bulunmaktadır. Yunus Emre bir derviştir. Buna bağlı olarak insanların hayatını değiştiren sözler de söylemiştir.
Yunus Emre’nin en önemli sözlerinden biri de “Aşık olmayan Adem benzer yemişsiz ağaca.” sözüdür. Bu sözle meyve vermeyen, kuru bir ağacı hiçbir faydasının olmadığı gibi aşksız yaşayan, insanları sevmeyen, Yaradanı tanımayan insanların da kuru bir hayat yaşadıklarını öne sürmektedir. Yunus Emre’nin bu sözü tabiat kanunu gibi doğru bir sözdür. Nitekim doğadan hareketle bu sözü söylemiştir.
Burada sözü iyi anlamak için önce bu sözün kime ait oluğunu bilmektir. Yunus Emre aşk derken beşeri yani iki insan arasında olan aşkı kest etmez. Yunus emre için aşk ancak Allah aşkı yani ilahi aşktır. Burada bir benzetme ile bunu somutlaştırarak anlatmış. Meyvesiz ağacın kimseye faydası yoktur. Burada Allah aşkı taşımayan ona ulaşmayan onunla hemhal olmayan kişinin faydasız olduğu amaçsız olduğu anlatılmıştır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.