Analık Sigortası Nedir
Analık sigortası, gebelikten başlayarak, doğum ve emzirme aşamalarını da içeren sosyal sigorta yardımı. Bu yardımdan yararlanabilmek için ilk koşul, analık durumunun ortaya çıkması, yani bir gebeliğin ya da doğumun gerçekleşmesidir. Bu, tüm hukuk sistemlerinde kabul edilmiş bir koşul değildir. Örneğin, İsrail’de 10 yaşın altında bir çocuğu evlat edinen sigortalı kadın da analık sigortası kapsamına girer. İsveç’te yeni doğan çocuğuna bakmak için evde oturan babaya analık sigortasından para yardımı yapılmaktadır.
İkinci koşul, ananın kendisinin sigortalı olması ya da sigortah bir erkeğin karısı olmasıdır. Bundan başka, doğum yapan sigortah kadının doğumdan önceki bir yıl içinde 90 gün, sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının da doğumdan önceki bir yıl içinde 120 gün analık sigortası primi ödemiş olması, gebelik muayenesi ve gerekirse tedavi için de kuruma başvurmuş bulunması gerekmektedir.
Sigortalılık ilişkisi sürerken yapılacak yardımlar, sağlık ve para yardımlarıdır. Bunlardan sağlık yardımları, gebelik yardımı, doğum yardımı ve yurt içinde başka bir yere gönderme biçimindedir. Para yardımları ise, geçici işgörmezlik ödeneği ve emzirme yardımıdır.
Sigortalılık niteliğinin kaybedilmesi durumunda, bu niteliğin kaybedilişinden başlamak üzere 300 gün içinde çocuk doğması halinde, eğer doğum tarihinden önceki 15 ay içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmişse, analık sigortasına ilişkin bütün yardımlar yapılır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.