Altından çapanoğlu çıkmak deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

Altından çapanoğlu çıkmak deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi
Bu yazımızda sizlere Altından çapanoğlu çıkmak deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Altından çapanoğlu çıkmak deyiminin anlamı:

Bir işin, bir olayın baş ağrıtacak bir durumu olması. Sorunlu, tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalmak.

Altından çapanoğlu çıkmak deyiminin hikâyesi:

Çapanoğlu Ahmet Paşa, Yozgat’ın kurucularındandı. Kentin büyüyüp gelişmesinde pek çok katkısı oldu. Halk da çok sevdi onu, destek verdi çalışmalarına. Halkın desteği iyi gelmedi Çapanoğlu Ah­met Paşa’ya. Bütün Yozgat’ı canının istediği gibi yönetmeye başladı. Sanki Yozgat’ın yö­neticisi değil de sahibiydi.

Ölümünden sonra da yerini oğluna bırak­tı. Oğlu da kendi oğluna! Babadan oğula sü­rüp gitti bu böyle. Her gelen Çapanoğlu, konumunu sağlam­laştırmak, gücünü büyütmek için Yozgat’ın en değerli yerlerine, tarlalarına el koydu. Sü­rülerine sürüler kattı. Hak hukuk gözetmedi. Şikâyetlere kulak tıkayıp şikâyetçileri cezalan­dırma yoluna gitti.

Bir zaman sonra da Çapanoğlu korkusu her yanı sardı Yozgat’ta. Sadece halk arasın­da değil, küçük büyük bütün memurlar ara­sında da yaygındı bu korku. Günün birinde memurlardan birinin önü­ne, bir şikâyet dosyası geldi. Dosyanın kapağını açan memur, birkaç sayfa okuduktan sonra hemen kapattı dosyanın kapağını. Geldiği makama geri gönderdi. Buna bir anlam veremeyen karşı taraf, dosyanın hiçbir işlem yapılmadan niye geri gönderildiğini sordu. Kaygısını anlatmak is­teyen memur:

“Bu işi biz fazla kurcalamayalım,” dedi. “Ne demek fazla kurcalamayalım?” Derin bir soluk alan memur:

“Siz, burada yenisiniz galiba,” dedi. “Doğrudur, yeni başladım.” “Tahmin etmiştim,” dedi memur, “bu şikâyet, bir toprağa el koy­mayla ilgili!” “İyi ya,” dedi karşı taraf, “haksız bir iş var ortada!” “Orası öyle,” dedi memur, “ama nerede haksız bir iş varsa, hele bu iş toprakla ilgiliyse, altından bir Çapanoğlu çıkar.” “Nereden biliyorsunuz canım, altından Çapanoğlu çıkacağını, dosyada adı bile geçmiyor?”

Memur, kendinden emin cevap verdi: “Bu kadar açık bir haksızlığı onlardan başkası yapmaya cesaret edemez de ondan!” Dosya rafa kaldırıldı. Unutulmaya terk edildi.

         Azim ve sabırdır şiarımız,

         Güçlükleri yener alın terimiz,

         Altından Çapanoğlu çıksa da

         Alnımız aktır, diktir başımız.

Yatan kurttan, yeler tilki yeğdir ne demek?Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır.

Daha fazla deyim için tıklayınız.

Deyimlerin Genel Özellikleri

Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir.


Deyim Nedir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EgitimSistem.Com Özel Haber

Kaynak:Eğitim Sistem

4
5
3
1
0
5
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.