Alexander Fleming’in buluşları nelerdir
Tarihte birçok bilim insanı önemli çalışmalar yapmıştır. Bilim ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok bilimsel çalışma daha kolay ve ucuz bir şekilde yapılmaya başlanmıştır. Özellikle 20. yüzyılda bilim dünyasında önemli gelişmeler yaşanarak tarihi değiştiren buluşlar icat edilmiştir.
Yakın dönem bilim tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Alexander Fleming de önemli buluşlara imza atan bir bilim insanı olarak bilinmektedir. Alexander Fleming, penisilin ve lizozim buluşlarına imza atmıştır. 1927 yılında yaptığı küf incelemeleri sayesinde penisilinin yararlı bir madde olarak keşfedilmesini ve ilaç yapımında kullanılmasını sağlayarak tarihe geçen bir bilim insanı olmuştur. Bu bakımdan 20. yüzyıl dünyasında önemli bir merhaleyi gerçekleştirmiştir.
Alexander Fleming lizozim ve penisilini bulan bilim insanıdır. Söylenenlere göre Fleming, her ikibuluşunu da rastlantı sonucu yapmıştır. Lizozim'in bulunması, Fleming’in içinde bir bakteri ağı olan kapların içine hapşırması sonucu oldu. Birkaç gün sonra mukusla temas eden bölgedeki bakteriler öldüğünü farketti.
1927 yılında başlayarak penicillium cinsi içinde bir küfün özellikleri üzerinde incelemeler yaptı. Çıbanlara neden olan bakterilerin üretilmesi esnasında havadan gelen bazı sporların saf kültürü mavi-yeşil renkli bir küf lekesi gibi çevrelediğini ve bakterileri öldürdüğünü tespit etti. Aynı sene penicillium üzerindeki bakteriyolojik araştırmaları tamamlamasına rağmen penisilin üretmek için maddi imkânı olmadığından 1939 yılına kadar bekledi. Bunun ardından Sir Howart Florey ve Ernest Boris Chain'in yardımlarıyla bunu başarabildi.
Alexander Fleming'in penisilini bulmasında da, yukarıda söylediğimiz gibi, rastlantıların etkisi vardır. Elbette o güne kadar gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalar buluşuna önemli bir zemin hazırlamıştır ve çalışmaları da tamamlanmaya oldukça yakındır. Yoksa bilimsel çalışmalarda rastlantı etkisi tüm bir çalışmayı kuşatamaz.
Söylenenlere göre Fleming'in laboratuvarı her zaman dağınık olurmuş. Laboratuvarda dağınık halde bulunan çalışmalarını bir düzene sokmaya çalışırken, aynı zamanda incelemelerini de sürdürüyordu. Bunları düzenlerken ilginç bir mantar kolonisi keşfetti. Mantarlar Staphylococcus aureus bakterisi tarafından sarılmış kaplarda yetişmişlerdi. Fakat dikkatle incelediğinde bu mantarların, zararlı bakterileri öldürdüğünü farketti. Bunu gördükten sonra bu mantarlara odaklanarak çalışmalarını hızlandırdı ve bir yıl sonra da penisilini buldu.
Alexander Fleming'in bu buluşu, özellikle 2. Dünya Savaşı'nda belki milyonlarca insanın hayatını kurtardı. Bu buluşunun ardından 1945 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. Bu ödülü, desteğini aldığı Florey ve Chain ile paylaşmıştır.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.