Akıl yaşta değil baştadır atasözünden ne anlıyorsunuz
Akıl yaşta değil baştadır bir atasözüdür ve bu ata sözünden anladıklarım şu şekildedir; Bir kimsenin yaşı büyümekle organları büyür, boyu uzar. Fakat akıl doğuştan geldiği şekliyle kalır. İnsan büyümekle oda büyümez. Nice gençler vardır ki, saçı sakalı ağarmış olanlardan daha akıllıdır
Türk Dil Kurumuna göre akıl yaşta değil baştadır atasözünün anlamı; insanların yaşı ilerledikçe sadece dış görünüşlerinde değişme olur. Yani kimse yaşlandıkça akıllanmaz. İnsanların mantıklı davranmaları ve konuşmalarının yaşlarıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu durumu anlatabilmek için akıl yaşta değil baştadır atasözü kullanılmaktadır.
İnsanlar büyüdükçe ve yaşı geçtikçe yalnızca boyu uzar ve organları büyür. Ancak akıl doğuştan gelen haliyle kalır ve diğer organlar gibi büyümez. Bu yüzden pek çok genç saçı başı ağırmış insanlardan çok daha akıllı ve mantıklı konuşabilmektedir. Böyle bir durumu dile getirebilmek adına ise akıl yaşta değil baştadır atasözü kullanılmaktadır.
Akıl yaşta değil baştadır atasözünün cümle içinde kullanımı
- Çocuğun olgun davranışları akıl yaşta değil baştadır atasözünü kanıtlar nitelikteydi.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.