Akabe Biatleri nedir
İslam peygamberi Muhammed ile Medineli bir topluluk arasında yapılmıştır. Mekke'nin 2 kilometre yakınlarında bulunan Akabe adındaki bölgede gerçekleştiği için bu ismi almıştır. Ürdün'deki Akabe ile karıştırılmamalıdır. Birinci Akabe Biatı 621, ikincisi ise 622 yılında gerçekleşmiştir.
Akabe’de Peygamberimize(s.a.v.) biat edenlerin gayretleri sonucunda 621 yılında on Hazrecli ve iki Evsli Müslüman’dan oluşan on iki kişilik heyet Akabe’ye geldi. Yesribliler; Allah’a(c.c.) asla ortak koşmayacaklarına, hırsızlık ve zina yapmayacaklarına, çocuklarını öldürmeyeceklerine, birbirlerine iftira etmeyeceklerine, hayırlı işlerde Hz. Peygamber’e karşı gelmeyeceklerine dair söz verip kendisine biat ettiler. Buna Birinci Akabe Biati denilmiştir.
Hz. Peygamber, Mus’ab b. Umeyr’i onlara dinlerini öğretmesi ve henüz Müslüman olmayanları dine çağırması için Müslüman kardeşleriyle birlikte Yesrib’e gönderdi. Mus’ab(r.a.) ve Medineli Müslümanların gayretiyle Yesrib’in her mahallesi, Hz. Peygamber’den söz etmeye başladı. Bir yıl içinde bu çabalar karşılığını bulmuş, İslam’ın duyulmadığı tek bir ev bile kalmamıştı. Yesrib’in ileri gelen kabile liderleri bile Müslüman olmuş, artık şehir hicrete hazır hâle gelmişti.
Birinci Akabe Biati’nden bir yıl sonra hac mevsiminde ikisi kadın yetmiş beş Müslüman Yesrib’den yola çıktı. Hz. Muhammed(s.a.v.) ile Akabe’de gizlice buluşan Yesribliler, bu görüşmede Resulullah’ı(s.a.v.) ve din kardeşlerini şehirlerine davet ettiler. Allah’ın Elçisi(s.a.v.), onlardan kendisini ve Mekkeli Müslümanları canlarını, çocuklarını, eşlerini ve mallarını korudukları gibi koruyacaklarına, her durumda kendisine itaat edeceklerine, varlıkta ve darlıkta mali olarak yardım edeceklerine, iyiliği emredip kötülükten alıkoyacaklarına, kimseden korkmadan hak üzere bulunacaklarına dair söz aldı. Orada bulunanlar sunulan şartları kabul ederek Allah Resulü’ne(s.a.v.) biat ettiler. İkinci Akabe Biati’nde yalnızca dinî konularda değil siyasi ve sosyal konularda da söz alınarak toplumsal barış hedeflenmiştir. Medineli Müslümanlar, Mekke’nin düşmanlığı pahasına kardeşlerine yurtlarını açmışlardır. Dolayısıyla bir çıkış noktası arayan Hz. Peygamber tebliğ faaliyetleri için aradığı imkânı Yesrib’de bulmuştur.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.