Ağzıyla kuş tutsa deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi
Ağzıyla kuş tutsa deyiminin anlamı:
En zor, en güç işleri başarsa da… Büyük ustalık gösterse de… Ne yapsa boş!
Ağzıyla kuş tutsa deyiminin hikâyesi:
Okulunu başarıyla bitiren delikanlı, iş için bir kuruma başvurdu.
Bir hafta sonra sözlü sınava çağırdılar delikanlıyı. Bir salonda, açık pencerenin önünde oturan sınav kurulu üyelerinin karşısına çıktı.
İlk sorular kolaydı, cevapladı hemen.
Buna şaşırdı kurul üyeleri, soruları zorlaştırdılar biraz… Delikanlı onları da kolayca cevapladı! Kaşları çatıldı kurul üyelerinin. Bozulmuş gibiydiler.
Homurdanarak hepsi önlerine bir kitap çekti. Sayfaları karıştırıp bulabildikleri en zor soruları yönelttiler bu kez.
Soruların zorlaşması, korkutmadı delikanlıyı. Tıkır tıkır cevapladı hepsini. Her doğru cevap, sınav kurulu üyelerinin suratlarının biraz daha asılmasına yol açtı. “Daha zor ne sorabiliriz,” diye düşünürlerken içlerinden biri:
“Her şeyi bildiğini mi sanıyorsun sen?” diye bağırdı.
Çatılan kaşlar, asılan yüzler, somurtuk bakışlar… Üstüne bir de böyle bir soru gelince delikanlı anladı her şeyi: Bu kurul üyeleri, sınavı geçmesini istemiyordu!
Delikanlı, “Nasıl bir karşılık versem acaba?” diye düşünürken açık pencereden bir kuş girmesin mi? Kuş içerdekileri görünce telaşla sağa sola doğru kanat çırpmaya başladı. Tam delikanlının saçlarını yalayıp geçiyordu ki delikanlı birden karar verdi: Zıplayıp kuşu ağzıyla yakaladı. Kurul üyelerinin şaşkın bakışları altında, kuşu iki avucunun arasına alırken:
“Evet efendim,” dedi, “işte böyle, ağzımla kuş dahi tutarım/” Öfkeyle ayağa fırladı kurul üyeleri. Sorularıyla alt edemedikleri delikanlıyı elemek için bunu fırsat sayıp hep birlikte bağırdılar:
“Bre utanmaz, karşımızda bu ne küstahlık? Ağzınla kuş tutsan nafile, çık dışarıya!”
Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır. Daha fazla deyim için tıklayınız. Deyimlerin Genel Özellikleri Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir. |
---|
EgitimSistem.Com Özel Haber
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.