Adli bilişim mühendisi ne iş yapar

Adli bilişim mühendisi ne iş yapar
Bilgisayar ve internet konularını seviyor, matematik ve mühendislikalanlarıyla da ilgileniyorsanız işte gelecek vadeden yeni bir meslek keşfedilmeyi bekliyor.

Adli Bilişim Mühendisi bilgisayar ve internet başta olmak üzere sanal ortamlarda işlenen ve delillendirilebilen her türlü suç ve suç unsurunu belirleyip raporlaştıran ve bu konuda çözümler üreten kişidir.

Adli Bilişim Mühendisleri;

• Bilişim suçlarından kurumu ya da firmayı koruyacak yazılım ve donanımı hazırlar,
• Bilişim suçları ile ilgili adli vakalarda kanun ve yönetmeliklerin istediği biçimde delil ve bilgi toplar,
• Toplamış olduğu delil ve bilgileri inceler, analiz eder,
• Suç olarak görülen delilleri adli makamın anlayacağışekilde raporlaştırır,
• Bilişim suçlarıyla karşı karşıya kalan firma veya kurumların ihtiyaçlarını karşılayacak adli yazılım, adli donanım, kanun ve yönetmeliklerle ilgili çözümler üretir.

Bu mesleği yapacak kişilerin genel olarak analitik düşünebilen, bilgisayar ve bilişim konularına ilgi duyan, araştırmacı, çok ince ayrıntıları görebilen, titiz, bildiklerini başkalarına aktarabilen, ekip çalışmasına yatkın, yeni fikirlere açık, kendisini sürekli geliştirebilen kişiler olması gerekir. Bu meslekte genellikle büro ortamında masa başında çalışılmaktadır. Ancak işin niteliğine göre dış ortamlarda da bulunmak gerekebilir.

Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı fakültelerin Adli Bilişim Mühendisliği bölümünde verilmektedir. Ayrıca mühendislikten farklı olarak Adli Bilişim yüksek lisans programını ve özel sektörde faaliyet gösteren firma ve dernekler tarafından verilen eğitimleri tamamlayanlar da Adli Bilişim Uzmanı olarak bu sektörde görev yapabilmektedir.

Mezunlar, bilgisayar ve teknolojilerinin kullanıldığı kurum veya kuruluşta yazılım, sistem ve bilgisayar ağları, bilişim suçları, yasal sorumluluklar, bilişim suçlarından korunma gibi konularda uzman personel olarak çalışabilmektedirler. Özellikle son yıllarda artan bilişim kaynakları üzerinden işlenen adli vakalardan dolayı birçok devlet kuruluşu özel sektörden adli bilişim uzmanlığı hizmetleri satın alma yoluna gitmektedir. Bu doğrultuda, ülkemizde alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarının verdiği eğitimlere katılarak katılma belgesi alanlar Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında yeterli puanı almaları durumunda İş Güvenliği Uzmanı Belgesine sahip olabilirler. Bu şekilde Yazılım Mühendisleri İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.

Benzer Meslekler;

  • Bilgisayar Mühendisi
  • Yazılım Mühendisi
  • Bilişim Uzmanı
  • Bilişim Sistemleri Mühendisi

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.