9. Sınıf Öğün Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 235-239 Cevapları

9. Sınıf Öğün Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 235-239 Cevapları
9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 235, 237, 239 Metne Hazırlık, Metni Anlama ve Çözümleme Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metne Hazırlık

1. “Günlükler duygularınızın ve düşüncelerinizin ülkesi gibidir. Orada dilediğiniz kelimeleri kullanabilir, cümlelerinizi istediğiniz gibi yönetebilirsiniz.” Bu düşüncelerden yola çıkarak günlük yazmanın “yazma becerisini geliştirmede” ne gibi bir rol oynadığını açıklayınız.
Cevap: Günlükler kolayca duygularımızı ve düşüncelerimizi başka kimsenin okuması gerekmeden kağıda döktüğümüz yazı türüdür. Bundan dolayı bence insanın yazım becerisini geliştiren değerli bir türdür. O yüzden öğretmenler öğrencilerine hep günlük yazmalarını söylerler.

2. Sizce günlük tutmak, insanların yalnızlığını giderir mi? Tartışınız.
Cevap
: Bence giderir. Çünkü günlük yazmak insanın duygularını aktarmasını sağlayan bir araçtır. Bu bakımdan yalnız hissettiğimiz bir anda duygularımızı günlük aracılığı ile paylaşabiliriz. Yalnızlığımızı da gidermiş oluruz.

3. Günlük hayatta birine/birilerine kızdığınızda içinizi kâğıda dökmeniz, sizi sakinleştirir mi? Anlatınız.
Cevap
: Beni sakinleştiriyor. Çünkü o sinirle kıracağım bir kalp yerine en azından kağıda öfkemi dökmüş oluyorum. Bundan dolayı ben sinirlendiğimde hemen duygularımı kağıda dökerim.

4. Sıradan insanların tuttuğu günlüklerle yazarların veya sanatçıların tuttuğu günlükler arasında ne gibi farklılıklar olabilir? Tartışınız.
Cevap
: Sıradan insanlar sıradan yaşamlarını günlüklerine not ederken sanatçılar ise farklı ve dolu dolu geçen yaşamlarını ihtiraslarını günlüklerine not ederler. Bu da onların günlüklerinin çok daha keyifle okunmasını sağlamaktadır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metinde “24 Nisan, Cuma” tarihli bölümün konusunu belirleyiniz.
Cevap
: Sarımsak yiyenlerin toplu taşıma araçlarında seyahat ederken insanları koku ile rahatsız etmeleri.

2. Yazarın yolculuk yaparken gördükleri nelerdir? Gözlem yapmanın günlük yazmadaki önemini göz önünde bulundurarak açıklayınız.
Cevap
: Gözlem yapma insana karşılaştırma yapma ve gördüklerini analiz etme yeteneği kazandırır. Bunun yanında gözlem yapma çevremizde olup bitenler hakkında duyarlı olma becerisi de kazandırır bize.

3. Okuduğunuz metinde yazar, İbrahim Minnetoğlu’nun şiirini ne yönden eleştiriyor? Açıklayınız.
Cevap
: Çünkü ona şiirlerini okutuyormuş, o da şiirler hakkında yorum yaparken mecburen yalan söylemek zorunda kalıyormuş. Bundan dolayı bu şiirleri eleştirmektedir. Bu şairler birtakım “şiir sözleri” bellemişler, onları diziverdiler mi, şiir yazdıklarını
sanıyorlar diyerek şiirleri neden eleştirdiğini anlatmaktadır.

4. Sizce okuduğunuz bölümler içe dönük günlüklere mi yoksa dışa dönük günlüklere mi yakın durmaktadır? Nedeniyle birlikte açıklayınız.
Cevap
: Bence içe dönük günlüklerdir. Çünkü yazarın kendi kendisiyle dertleşmesi kendi kendine duygularını paylaşması gibi bir tarzı vardır bu günlüklerde.

5. Günlük türünün özelliklerinden yola çıkarak metni bu yönden değerlendiriniz.
Cevap
: Günlükler günü gününe tutulur. Bu metinde bunun örneği vardır. Ayrıca sade, samimi bir dil vardır. Yazar duygu ve düşüncelerini rahatça kağıda dökebilmiştir. Bu yönlerden metin günlük türünün özelliklerini yansıtır.

6. Metinde kullanılan kelimelere ve cümlelere bakarak yazarın üslubu hakkında neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.
Cevap
: Yazar kendine has bir üslupla yazmaktadır. Özellikle mizahi bir dil ve eleştirel bir bakış açısının dil özelliği olarak karşımıza çıktığını görürüz.

7. Okuduğunuz metinde hangi anlatım türleri kullanılmıştır? Açıklayınız.
Cevap
: Okuduğumuz metinde örnekleme, açıklama, betimleme ve öyküleme gibi anlatım biçimi ve anlatım tekniklerinden faydalanıldığını söyleyebiliriz.

8. Okuduğunuz metnin konusunu ve amacını belirleyiniz. Metin ile hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi tespit ediniz.
Cevap
: Metnin konusu yazarın şair bir arkadaşını eleştirmesi onun edebi kişiliği ile ilgili yorumlarda bulunmasıdır. Hedef kitle önce kendisi daha sonra yayımlandığından da bütün okurlardır.

9. Okuduğunuz metindeki anlatım biçimlerini, düşünceyi geliştirme yollarını belirleyiniz. Bunların metindeki işlevlerini değerlendiriniz.
Cevap
: Okuduğumuz metinde örnekleme, açıklama, betimleme ve öyküleme gibi anlatım biçimi ve anlatım tekniklerinden faydalanıldığını söyleyebiliriz.

10. Okuduğunuz metindeki açık ve örtük iletileri belirleyerek yazarın konuya yaklaşımını da dikkate alarak metni yorumlayınız.

Açık ileti: Yazarın şair arkadaşı hakkındaki düşünceleri, toplumun farklı kesimleri ile ilgili fikirleri
Örtük ileti: Kültürel anlamda cesur davranmazsak gelişme kaydedemeyeceğimiz.

11. Okuduğunuz metinle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi, beğeninizi ve güncellemelerinizi metne dayanarak ifade ediniz.
Cevap
: Metinleri beğendim. Çünkü bazı sorunların bugün de devam ettiğini gördüm. Bu metinlerdeki dilde beni çok etkiledi.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Sizce yazarın Ahmet Haşim’in ilk şiirlerini sevmesinin nedeni ne olabilir? Açıklayınız.
Cevap
: Çocukluğunun, gençliğinin ozanlarından olduğu için olabilir. Sonuçta ilk zamanlarda yazılan şiirler ilk zamanlarda okuyan bir genci daha çok etkileyebilir.

2. Yazarın metinde “acı kazıcı” sözüyle anlatmak istediği nedir? Açıklayınız.
Cevap
: Acıları bulan arayan daha derine inen bir madenci gibi acıları yontan biri olduğunu vurgulamak için söylemektedir.

3. Ahmet Haşim sizce neden “Türkçeye pek yaslanmamış” olabilir? Açıklayınız.
Cevap
: Çünkü yabancı dil ağırlıklı sözcükleri şiirlerinde çokça kullanmış. Ağır ve süslü bir dili kullanmıştır. Yani Türkçeye pek sadık kalmamıştır.

4. Yazarın, W.H. Auden’ı (Odın) ve Yahya Kemal Beyatlı’yı örnek göstermesi metni ne yönde etkilemiştir? Açıklayınız.
Cevap
: Metnin inandırıcılığını arttırmaktadır. Çünkü tanık göstermiş örnek göstermiş kendi düşüncelerini başka düşünür ve yazarların fikirleriyle desteklemiştir. Metni okuyan okur daha inandırıcı bulacaktır.

5. Okuduğunuz metin sizce hangi tür günlüğe örnektir? Nedenlerini belirtiniz.
Cevap
: Bence kişisel ve içe dönük günlüğe örnektir. Çünkü yazanın bireysel duyguları öndedir.

6. Metinden yola çıkarak Ahmet Haşim’in kişiliği ile ilgili ne gibi çıkarımlarda bulunabiliriz? Yazarın bu konuda okuyucuyu ne yönde etkilediğini tartışınız.
Cevap
: Bence Ahmet Haşim iyi bir şair, çünkü şiirleriyle uzun yıllar sonra bile başka şairleri etkileyebilmiş. Acı gibi duyguları da çok iyi bir şekilde şiirlerinde anlatabilmiş.

7. Nurullah Ataç’ın günlüklerini Ilhan Berk’in günlüğüyle karşılaştırınız.
Cevap
: İki günlük de bireysel duyguları içerir. Ancak Ataç’ın günlüğü olumsuz yargıların fazla olduğu iken Berk daha çok hayranlıklarından bahsetmektedir. İkisinin de dili sade ve akıcıdır.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.