8. Sınıf Fen Bilimleri DNA ve Genetik Kod Ünitemizde Neler Ögrendik
Yayınlanma:
8. Sınıf Fen Bilimleri DNA ve Genetik Kod Ünitemizde Neler Ögrendik bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
- Kalıtsal yapılarımız kromozom, DNA, gen ve nükleotidlerdir. Kalıtsal yapılar büyükten küçüğe doğru kromozom DNA-gen-nükleotid şeklinde sıralanır.
- DNA çift zincirli ve sarmal bir yapıya sahiptir. Yapısında dört çeşit nükleotid bulunur ve kendini eşleyebilir.
- Kalıtsal özelliklerin bir kuşaktan bir sonraki kuşağa aktarımına kalıtım, kalıtımı inceleyen bilim dalına ise genetik adı verilir. Mendel, yaptığı çaprazlamalar ile kalıtım biliminin kurucusu olarak kabul edilir.
- Canlıların sahip olduğu gen yapısına genotip, genotipe bağlı olarak ve dış etkenlerin etkisiyle ortaya çıkan özelliklere ise fenotip adı verilir.
- Fenotipte etkisi direkt olarak gözlemlenen alele baskın alel, baskın alel ile birlikte iken etkisini gösteremeyen alele ise çekinik alel denir.
- Genotipte iki baskın (AA) veya iki çekinik alelden (aa) oluşan bireylere saf döl (homozigot), biri çekinik biri baskın alelden oluşan bireylere (Aa) melez döl (heterozigot) denir.
- İnsanda cinsiyeti belirleyen kromozomlara eşey kromozomu denir.
- Doğacak çocuğun cinsiyetini babadan gelen eşey kromozomları belirler. Aralarında kan bağı olan kişilerin yaptığı evliliklere akraba evliliği denir. Akraba evliliklerinde kalıtsal bir hastalığın görülme ihtimali diğer evliliklerden daha fazladır.
- Canlının genetik yapısındaki değişime mutasyon denir.
- Nem, sıcaklık, ışık ve beslenme gibi çevre etkisiyle oluşan gen işleyişindeki değişikliklere modifikasyon denir.
- Canlıların, belirli çevre koşullarında yaşama ve üreme şansını artıran kalıtsal özellikler kazanmasına adaptasyon denir.
- Aynı tür içinde gözlemlenen kalıtsal çeşitliliğe varyasyon denir.
- Doğadaki yaşam şartlarına uyum sağlayan canlıların hayatta kalmasına, uyum sağlayamayan canlıların ise yok olmasına doğal seçilim denir.
- Genetik mühendisliği canlıların genetik yapısını inceleyen ve genetik yapısı ile ilgili çalışmalar yapan bilim dalıdır. Biyoteknoloji genetik mühendisliği çalışmaları sonucunda oluşan yapıdan, endüstri yolu ile farklı ürünler elde eder.
- Biyoteknolojik uygulamaların olumlu etkileri olduğu gibi olumsuz etkileri de vardır.
- Gen aktarımı, gen tedavisi, ıslah, klonlama, yapay seçilim, aşılama, mikroenjeksiyon genetik mühendisliği ve biyoteknoloji uygulamalarındandır.
SORU & CEVAP
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.