8. Sınıf Din Kültürü 2. Dönem 1. Yazılı Soruları ve Cevapları (I)
DİN KÜLTÜRÜ 8. SINIF 2. DÖNEM 1. YAZILI SORULARI ve CEVAPLARI
1-Bir gün adamın biri Peygamber Efendimizi ziyarete geldiğinde titremeye başladığını görünce Ona:
Bu olay Peygamber efendimizi daha çok hangi yönünü gösterir?
2-Ey ahali! Size öyle bir şey bırakıyorum ki, ona sımsıkı sarılın O da Allah’ın kitabı ve Resulü’nün sünnetidir.
Peygamber efendimizin insanlara sımsıkı sarılmasını söylediği yollar insan için neden önemlidir?
3- Şair “Tufeyl”, bir defa Mekke'ye gelmişti. Kureyşliler ona Muhammed hakkında söylemedik söz bırakmamıştı. Tufeyl diyor ki; “Bana Muhammed hakkında öyle korkutucu şeyler söylediler, o kadar çok şeyler anlattılar ki, onlara inandım ve Muhammed'i dinlememeye karar verdim. Bir gün Kabe'de bulunuyordum. Orada Peygamber'e tesadüf ettim. Kur'an okuyordu. Kendi kendime dedim ki: - Ben, iyiyi kötüyü ayırt edemeyecek bir adam değilim. Sözün güzelini, kötüsünden seçmeye gücü yeten, aklı başında bir insan, neden O'nu dinlemekten kaçınsın. Bir defa dinlerim. Sözleri güzelse kabul ederim, değilse bırakırım - dedim. Hoşuma gitti Müslüman oldum.”
4-) Peygamber Efendimizin üç oğlan,dört kız olmak üzere yedi çocuğu dünyaya meydana geldi.
Peygamber Efendimizin ilk çocuğunun adı nedir?
A) Fatımatü’z Zehra B)Zeynep C)Kasım D)Abdullah
5-) İnsanın davranışlarından sorumlu tutulmasın temel sebebi ne olabilir?
6-) Aşağıdakilerden hangisi Kuran-ı Kerim’e göre bilginin başlıca kaynaklarından değildir?
A)Akıl B)Vahiy C)Duyu D)Evren
7-) 'Babacığım, rüyamda onbir yıldız, Güneş ve Ay’ın bana secde etttiklerini gördüm' diyerek babasına rüyasını anlatan daha sonra kardeşleri tarafından kıskanılarak kuyuya atılıp bırakılan peygamber kimdir?
A) Hz.Muhammed B) Hz. Yusuf C) Hz. İbrahim D) Hz. Ebubekir
8-) "Allah'ın indirdiğine uyun" denildiğinde: "Hayır biz atalarımızı üzerinde bulduğumuz şeye uyarız" derler. Ya ataları bir şey anlamamış doğruyu da bulmamış idiyseler’
Yukarıdaki ayette hangi davranıştan bahsedilmektedir?
A)Tevekkül B)Salih amel C)Taassup D)Hicret
9-)“Ey iman edenler , size yoldan çıkmış birisi haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeyerek bir topluluğa karşı kötülük edersinizde sonra yaptığınızdan pişman olursunuz.”
15-) Kavram haritasını uygun cümlelerle tamamlayınız…
16-) İslamın Şartlarını yazınız.
17-) Farz ve Sünnet nedir birer örnek vererek açıklayınız.
Farz: Yapılması kat'i delillerle sabit olan ilahi emirlerdir.Farzı terketmek haramdır;işlenmesinde sevap,özürsüz terkedilmesinde ise Allah'ın azabı vardır.ikiye ayrılır:
- Farz-ı Ayın: Her mükellefin kendisinin yapması gereken,bir başkasının yapmasıyla ödenmeyen farzdır.(Beş vakit namaz,zekat,oruç gibi.)
- Farz-ı Kifaye: Mükelleflerden bazılarının yapmasıyla, diğer müslümanlardan düşen farzdır.(cenaze namazı gibi)
Sünnet: Peygamber efendimizin(s.a.v) farz ve vacip olmayarak yaptığı ve bize emrettiği ibadetlerdir.(ezan ve kamet,teravih namazı,beş vakit namazda kılınan sünnetler gibi.)
Sünnetin sözlük anlamı, “yol, gidiş, tabiat, prensip, kanun” demektir. Terim anlamı ise, Peygamber Efendimizin (s.a.v) söz ve fiillerinin ve takrirlerinin tümü mânâsına gelir. Takrir, bir konuda sükût etmekle o işi reddetmemek demektir. Hadis-i Şerifler, âyetleri açıklarlar. Âyetlerde kısa ve öz olarak beyan edilen İlâhî maksatları izah ederler. Kuranda yer almayan bir konuda ise hüküm ortaya koyarlar.sünnet ikiye ayrılır:
- Sünnet-i müekkede: Peygamber efendimizin(s.a.v) çok sık devam edip pek az terkettiği ibadetlerdir.(öğlenin farzından önce ve sonra kılınan sünnetler,sabah namazının farzından önce kılınan sünnetler gibi.)
- Sünnet-i gayrı müekkede: Peygamberimizin zaman zaman yapıp,zaman zaman bıraktığı ibadetlerdir.(ikindi ve yatsının ilk sünnetleri gibi.)
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.