6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 71-72 Cevapları Anka Yayınları

6. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 71-72 Cevapları Anka Yayınları
6. Sınıf Anka Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 71, 72 Değerlendirme Çalışmaları Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Değerlendirme Çalışmaları

A. Aşağıda verilen açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Alâk suresinin ilk ayetlerinde nelerden söz edilmektedir? Belirtiniz.
Cevap: Alâk Suresi’nin ilk ayetlerinde, Allah’ın insanı bir embriyo halinde yarattığına ve bu yaratılış sürecini detaylarıyla anlatmaktadır. İlk ayetlerde insanın yaratılışının başlangıcından bahsedilir ve insanın Allah’ın kudretiyle oluşturulan bir varlık olduğu vurgulanır.

2. Tâhâ suresinin 114. ayetinde, “…Rabb’im, benim ilmimi artır, de.” buyrulmaktadır. Kur’an niçin ilme önem vermekte ve ilim öğrenmemizi istemektedir? Açıklayınız.
Cevap
: Tâhâ Suresi’nin 114. ayetinde geçen “Rabb’im, benim ilmimi artır, de.” ifadesi, ilmin ve bilginin önemini vurgular. Kur’an, sürekli olarak insanları düşünmeye, araştırmaya ve öğrenmeye teşvik eder. İlim, insanın hem dünya hem de ahiret hayatında doğru kararlar vermesine yardımcı olur. İlim sahibi olmak, insanın Allah’a daha yakın olmasına ve O’nu daha iyi anlamasına olanak sağlar.

3. İslam’da duaya verilen önemi ayet ve hadislerle anlatınız.
Cevap
: İslam’da dua, önemli bir ibadet ve iletişim aracıdır. İslam peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadisinde, “Dua ibadetin özüdür.” buyurarak dua etmenin ne kadar önemli olduğunu belirtir. Ayrıca birçok ayette de dua edenlerin Allah’ın rahmetine ve yardımına mazhar olacakları ifade edilir.

4. Dua ederken nelere dikkat etmeliyiz? Belirtiniz.

Samimiyet: Dua ederken içtenlikle ve samimiyetle dua etmek önemlidir.
Allah’a yönelmek: Dualarımızı Allah’a yönlendirmek ve sadece O’ndan yardım dilemek gerekir.
Namazda dua: Namaz sırasında dua etmek, dua ederken Allah’a daha yakın olmamızı sağlar.
İyi niyet: Dualarımızı iyi niyetle yapmalıyız, başkalarına zarar vermek ya da kötü niyetli dualar yapmaktan kaçınmalıyız.

5. Allah’ı (c.c.) zikir ve teşbih etmek neden önemlidir, bize neler kazandırır? Açıklayınız.
Cevap
: Allah’ı zikir ve teşbih etmek, Müslümanlar için önemli bir ibadettir. Zikir, Allah’ı anma ve O’nu yüceltme anlamına gelir. Teşbih ise Allah’ın eksiksiz yüceltilmesi anlamına gelir. Bu ibadetler, Müslümanların Allah’a olan bağlılıklarını ve itaatlerini ifade etmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda iç huzur ve manevi tatmin sağlar. Zikir ve teşbih, Müslümanların kalplerini arındırır, günahlarından arındırır ve Allah’ın rızasını kazanmalarına yardımcı olur. Bu ibadetler, insanın Allah’a yakın hissetmesini sağlar ve kişinin dünya hayatında huzur bulmasına yardımcı olur.

B. Aşağıdaki sorularda doğru seçeneği bulup işaretleyiniz.

1. Kur’an-ı Kerim’in ilk indirilen ayetleri hangi surede yer almaktadır?

A. Alâk B. Bakara C. Fâtiha D. Nisâ
Cevap: C

2. Peygamber Efendimize (s.a.v.) ilk vahiy nerede gelmiştir?

A. Mescid-i Nebi’de B. Kâbe’de C. Hira Mağarası’nda D. Sevr Mağarası’nda
Cevap: C

3. Kur’an-ı Kerim’in 74. suresidir. 56 ayettir. Mekke’de nazil olmuştur. İlk ayetinde geçen ve sureye adını veren kelime, “Örtünüp bürünen” anlamına gelmektedir. Yukarıda sözü edilen sure hangisidir?

A. Yâsîn B. Müddessir C. Kıyamet D. İhlâs
Cevap: B

4. “Ey örtünüp bürünen (Resulüm)! Birazı hariç, geceleri kalk namaz kıl. (Gecenin) yarısını (kıl). Yahut bunu biraz azalt ya da çoğalt ve Kur’an’ı tane tane oku.” ayetleriyle başlayan ve yirmi ayetten meydana gelen sure hangisidir?

A. Felâk B. Nâs C. Fâtiha D. Müzzemmil
Cevap: D

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen ifadelerle tamamlayınız. (Oku-zikir-secde-dua-tesbih-şükür secdesi-tilavet)

Kur’an’ın ilk ayetleri “Oku!” emriyle başlamaktadır.
Âciz bir varlık olan insanın, sonsuz ilim ve kudret sahibi, her şeyin sahibi ve hâkimi olan Yüce Allah’a (c.c.) yönelip hâlini Yüce Yaradan’a (c.c.) arz etmesi, ondan yardım ve mağfiret dilemesi, Cenab-ı Hakk’a (c.c.) övgü ve şükranlarını ifade etmesine dua denir.
Sözlükte anma, hatırlama, yad etme, öğüt, nasihat, vaaz, şeref, saygı gibi anlamlara gelir. Dini terim olarak ise Allah’ı (c.c.) anmak amacıyla yapılan ibadet ve tesbihatlara, söylenen sözlere zikir denir.

Teşbih, Allah’ı (c.c.) zatında, sıfatlarında, fiillerinde ve isimlerinde her türlü noksanlıktan uzak tutmak; Rabb’imizi (c.c.) yüceliğine layık olmayan kusur ve eksikliklerden, yanlış nitelemelerden; inanç, söz ve kalp ile tenzih etmektir.

Sözlükte itaat etme, emrine uyma, boyun eğme, tevazu içinde eğilme, yere kapanma, yüzü yere sürme vb. anlamlarına gelir. Dini terim olarak ise namazda alnı, burnu, elleri, dizleri ve ayak parmaklarını yere koyup orada, Allah’ın yüceliğini, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) öğrettiği dualarla anmaya secde denir.

Şükür secdesi, bir nimete kavuşmaktan ya da bir musibetten, sıkıntıdan kurtulmaktan dolayı kıbleye yönelip Yüce Allah’ın (c.c.) huzurunda saygı ve şükran duygularıyla secdeye kapanmaktır.

3219
2272
1302
340
340
660
660
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum