400 Bin Öğrenciyi Rahatlatan Karar

400 Bin Öğrenciyi Rahatlatan Karar
Liseyi bitiren ve 18 yaşını dolduran erkek öğrencilerin üniversiteye gidene kadar geçen sürede sağlık hizmeti alabilmelerine ilişkin sorun çözüldü.

Meclis’te kabul edilen kanunla liseyi bitiren öğrenciler, üniversiteye başlayıncaya kadar arada geçen 3-4 aylık sürede sağlık hizmeti alabilecekler. Mevcut uygulamaya göre, lise ve dengi okulları bitiren erkek öğrencilerden 18 yaşını dolduranların, anne ve babası üzerinden sağlık yardımı almaları mümkün değildi. Erkek çocuğun, liseyi bitirir bitirmez, üniversiteye hemen başlaması söz konusu olmadığından, arada 3-4 ay geçiyordu. Bu sürede mağduriyet yaşanıyordu. Bu durumda olan yaklaşık 400 bin öğrenci bulunuyor. Kız çocukları ise evleninceye veya işe girinceye kadar anne-babaları üzerinden sağlık hizmeti alabildikleri için böyle bir sorunla karşılaşmıyorlar.

4,5 milyon vatandaşı ilgilendiren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun dün mecliste kabul edildi. Düzenleme ile gazilere sevksiz özel hastaneye gidebilme yolu açıldı. Terörle mücadelede malul kalanlar ile Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri sevk almadan özel hastanelere gidebilecek ve fark ücreti ödemeyecek. 

Düzenleme ile iş ve meslek danışmanlarının, Danıştay’ın iptali ile oluşan hak kayıpları da giderildi. Danıştay’ın kararı nedeniyle 817 iş ve meslek danışmanının 2013 yılı sözleşmeleri yenilenmemişti. Bu kişiler bir anda işsiz kalmıştı. Yasa ile Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine ortaya çıkan hukuki sorunlar ve hak kayıpları giderildi. Aynı düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu yapısı değiştiriliyor. Üye sayısı artırılıyor. Esnaf ve sanatkârları temsilen bir üye SGK Yönetim Kurulu’na girecek. Yönetim Kurulu’nda SGK’nın bir başkan yardımcısı yer alırken bu sayı da ikiye çıkacak.

Aynı düzenleme ile emekli olduktan sonra işyeri açarak çalışanlardan kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne (SGDP) ilişkin mağduriyetin de giderilmesi hedefleniyor. Emekli olduktan sonra işyeri açarak çalışan emeklilerin sayısı 600 bini bulurken bunlardan yalnızca 14 bini destek primini ödedi. Düzenleme ile destek primi borcu olanların bu borçlarının faizi silinerek anapara enflasyon oranında artırılıp 36 aya kadar taksitlendiriliyor. Düzenlemeyle birlikte prim borcu olduğu için bir yakınının üzerinden doktora giden Bağ-Kur’lular, SGK tarafından bu konuda kendilerine çıkarılacak borçları ödemeyecek.

Gazeteciler ve vekillere yıpranma hakkı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in imzasıyla Genel Kurul’da verilen bir önerge ile 2008’de kaldırılan gazetecilerin ‘yıpranma payı’ yeniden getirildi. Kanuna göre ‘basın kartı sahibi gazeteciler’ yılda 90 gün fiili hizmet zammından yararlanacak. 4 yıl prim ödeyen gazeteciler 5 yıl prim ödemiş sayılacak ve 20 yıl çalışarak emekliliğe hak kazanabilecek, ancak emeklilik yaşları sadece 3 yıl aşağı çekilebilecek. Gazeteciler, Ekim 2008 ile Ocak 2013 yılları arasında ödenmeyen ‘fiili hizmet süresi zammı primlerini’ 3 ay içinde SGK’ya başvurup 6 ay içinde ödeyebilecek. Milletvekilleri de yılda 90 günlük yıpranmadan yararlanacak.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.