15 Ekim Dünya beyaz baston görme engelliler ve güvenlik günü
Beyaz Baston kullanımı, 1921 yılında Londra’da trafik kazası sonucu görme yetisini kaybeden fotoğraf sanatçısı James Biggs’in, dış dünyanın kendisini fark etmesi için bastonunu beyaza boyamasıyla başlamıştır. Sonraki yıllarda yaygınlaşan uygulamanın olumlu etkileri üzerine Fransa’da Körler Örgütü 1931 yılında beyaz bastonun simgeleştirilmesine karar vermiştir.
Baston kullanımı; görme engellilerin çarpma, düşme, yaralanma, sakatlanma riskini azaltır, yürüyüş ve fiziksel aktivitede bulunan engellilerin motor becerilerini geliştirir. Kendilerine güven duygusunu, sosyal etkinliklere katılma ve bağımsız hareket edebilme yeteneklerini artırır. Beyaz baston körlerin bağımsızlaşmasının ve özgürleşmesinin sembolüdür.
Göz, en önemli duyu organlarından biridir. Normal koşullarda insanlar, görme duyusunun ne kadar önemli bir işlevi yetine getirdiğinin farkında değildir. 5 dakika boyunca gözlerini kapatıp günlük hayatına devam etmeye çalışan herhangi bir kişi bunun önemini doğrudan algılayabilir. Bir ömür boyu görmeden yaşayan insanlar da vardır. Bu kişiler hayatın içinde birçok sorunla karşılaşırlar. 15 Ekim tarihi, görme konusunda engeli olan insanların sosyal hayatta yaşadığı zorlukları dünyaya hatırlatmak için, Dünya Beyaz Baston Körler ve Güvenlik Günü olarak kabul edilmiştir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.