11. Sınıf Kök-e Yayıncılık Biyoloji Sayfa 171 Cevabı
Böbrek yetmezliği görülen kişilerde üriner sistemle ilgili sorunlar dışında başka ne gibi rahatsızlıklar oluşur?
- Anemi (kırmızı kan hücrelerinin eksikliği, bu da yorgunluk, nefes nefese kalma, baş dönmesi, depresyon ve üşümüş hissetmenize neden olabilir)
- Kemik, eklem, kas veya sinir ağrısı
- Kas krampları, özellikle bacaklarda
- Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler, örneğin kabızlık veya ishal
- Bulantı, kusma ve iştah kaybı
- Ağız veya dişlerde sorunlar (örneğin, ağız kokusu, ağızda metalik bir tat)
- Kaşıntılı bir cilt
- Morarma
- Depresyon, kaygı, sinirlilik, huysuzluk
- Uyku bozuklukları
- Saç kaybı
Böbrek taşı tedavisinde hangi yöntemler kullanılmaktadır?
Cevap: ESWL (Vücut dışından ses dalgaları ile taş kırma), URS (Endoskopik üreter taşı ameliyatı), RIRS (Retrograd İntrarenal Surgery – Endoskopik böbrek taşı ameliyatı), PNL (Perkütan nefrolitotomi – Kapalı böbrek taşı ameliyatı), Laparoskopik ameliyat, Açık ameliyat.
Böbrek taşı oluşumuna karşı alınabilecek önlemler nelerdir?
Cevap: İçtiğiniz su miktarını artırın, yürüyüş ve egzersiz yapın, taze sıkılmış meyve suları tercih edin, lif içeriği yüksek olan besinler yiyin, protein içerikli besin tüketimini sınırlayın, tuz kullanımına dikkat ediniz.
Fazla miktarda deniz suyu yutulması ne gibi tehlikelere yol açar, üriner sistemi nasıl etkiler?
Cevap: Fazla miktarda deniz suyu yutulması vücuddaki normal oranda bulunan su oranı azalır, tuz oranı artar. Deniz tuzu , vücudumuzdaki su oranına göre hipertonik bir çözeltidir. Yani deniz suyunun tuz içeriği insan kanının tuz içeriğinden fazladır ve tuzluluk miktarı 35’tir. Deniz suyu gibi aşırı derecede hipertonik sıvıları tüketmek, vücudun savunma mekanizmasını bozar. Deniz suyu içildiğinde vücudumuzdaki tüm sıvı dengeleri değişir. Vücud dokularımızda bulunan hücrelerimiz, deniz suyu gibi hipertonik bir ortamla karşılaştığında; su kaybeder ve büzüşür. Vücud aşırı yorulur ve susuz kalır. Bununla birlikte fazla tuzdan dolayı ; kas krampları meydana gelir, ağızda kuruma gözlemlenir ve susuzluk çekilir. Devamlı su içme hali görülür. Böbrekler fazla tuzu atmak için çok çalışır , zarar görür ve idrar tuzlu olur.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.