11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 118-119-120 Cevapları Gezegen Yayıncılık
4. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim
A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
İnançla ilgili felsefi yaklaşımlar hangileridir? Sıralayınız.
Cevap: Felsefi yaklaşımlardan bazıları teizm, deizm, materyalizm, pozitivizm, sekülarizm, agnostisizm ve ateizmdir.
İnançla ilgili felsefi yaklaşımların ortaya çıkmasının sebepleri nelerdir? Belirtiniz.
Cevap: Kötülük problemi aslında bir ateizm çıkmasıdır. Eğer bu kadar kötülük varsa Tanrı neden engellemiyor ya da Tanrı engelleyemiyor mu veya engellemiyor mu tarzı sorular sorularak Tanrı’nın olmadığını ispatlamaya çalışıyorlar. Fakat iyilik ve kötülüğün insan iradesi ile ortaya çıktığını kötülük olmasaydı iyiliğin anlamsız olacağını ve insanın bir imtihan dünyasında olduğunu maalesef unutuyorlar.
İnançla ilgili felsefi yaklaşımların ortak noktası nedir? Belirtiniz.
Cevap: Ortak noktası olarak, bir düşünceye çok sağlam bir biçimde, içten, gönülden bağlı bulunma; onu güvenle doğru sayma, inanma durumudur.
Yeni dinî hareketlerin temel özellikleri nelerdir? Listeleyiniz.
Cevap: Toplumdaki yaygın din anlayışına karşı çıkarlar. Dine karşı akli yaklaşımı reddedip sezgisel bir bilinç hâlini savunurlar. Bu hareketler, karizmatik ve otoriter bir lidere sahiptir. Üyeler, hareketin liderine itaat etmek zorundadırlar. Üyeler arasında hiyerarşik bir sistem vardır.
İslamofobi kavramının ortaya çıkmasının nedenleri nelerdir? Belirtiniz.
Cevap: İslamofobi tanım olarak kabaca, batı ülkelerinde İslam ülkelerine ve Müslümanlara yönelik hissedilen korku demek. Nedeni de 11 Eylül saldırıları gibi çeşitli İslami temelli terör örgütlerinin şiddet içeren eylemlerde bulunması.
Kötülük problemi nedir? İslam dininin buna yaklaşımı nasıldır? Belirtiniz.
Cevap: Kötülük problemi ya da şer problemi, din felsefesinde kötülük ile mutlak iyi olan bir Tanrı’nın varlığının nasıl bağdaştığı şeklindeki bir sorudur.
En’âm suresi 59. ayet ile Lokmân suresi 27. ayetten çıkarılabilecek mesajlar nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Allah’ın ilmi sadece görünenlerle sınırlı değil, insan olarak göremediğimiz her şeyi de görür, Biz insanlar, sadece gördüklerimizi veya bildiklerimizi biliriz. Ama Allah (c.c) karada ve denizde ne varsa hepsini bilir. Allah (c.c) yerin altında ne varsa bilir.
B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerleri uygun kavramlarla tamamlayınız.
“sekülarizm – materyalizm – pozitivizm – deizm – teizm – agnostisizm – nihilizm”
1. Tanrı’nın varlığını ve onun âlemin ilk sebebi olduğunu kabul etmekle birlikte akla dayalı bir tabii din anlayışı çerçevesinde peygamberlik kurumunu kabul etmeyen felsefi yaklaşıma deizm denir.
2. İnsan için bilgide önemli olanın yalnızca olguları araştırmak olduğunu savunan felsefi akıma pozitivizm denir.
3. Dünyayı anlamak için dogmatik bilgilerin bir işe yaramayacağını savunan ve hukuki konularda, toplumu ilgilendiren sosyal kararlarda ve siyaset biliminin işleyişinde din merkezli görüşleri kabul etmeyen yaklaşıma sekülarizm denir.
4. İnsan aklının, Tanrı’nın varlığı ve yokluğu hakkında mutlak gerçeği bilemeyeceğini, dolayısıyla bir bilinemezliğin olduğu, bu konuda hiçbir şey söylenemeyeceğini hatta söylenmemesi gerektiğini ileri süren felsefi akıma agnostisizm denir.
5. Mevcut değerlere, inançlara, siyasi düzene karşı çıkan, varlığın hiçbir gerçekliğinin bulunmadığını savunan felsefi akıma nihilizm denir.
C. Aşağıdaki sorulardan her biri için beş cevap seçeneği verilmiştir. Seçeneklerden yalnızca biri doğrudur. Doğru seçeneği bularak işaretleyiniz.
1. Aşağıdakilerden hangisi inançla ilgili felsefi yaklaşımlardan biri değildir?
A) Deizm B) Pozitivizm C) İslamofobi
D) Ateizm E) Nihilizm
Cevap: C
2. Tanrı vardır ve âlemin yaratıcısıdır. Ancak âlemi yarattıktan sonra ona müdahale etmemektedir. İnsanların bir peygambere ve vahye ihtiyacı yoktur. İnsan, aklı ile doğruyu, yanlışı bulabilir. Yukarıdaki fikirleri savunan bir kimse aşağıdaki kavramlardan hangisiyle adlandırılır?
A) Deist B) Nihilist C) Ateist D) Pozitivist E) Materyalist
Cevap: A
3.
• İnanç, insanlığın ilkel dönemlerine ait bir olgudur.
• İnsan sadece görülebilir olguların bilgisini elde edebilir.
• İnsanlığın bilim dışında din ve metafiziğe artık ihtiyacı kalmamıştır.
Bu temel iddialar, aşağıdaki felsefi yaklaşımlardan hangisine aittir?
A) Deizm B) Pozitivizm C) Nihilizm D) Sekülarizm E) Teizm
Cevap: B
4. Metafizik görüşleri açıkça reddetmez, fakat bunları tespit etmenin imkânsız olduğunu söyler. Tan- rı’nın varlığı ve yokluğu hakkında hüküm vermekten kaçınır. Tanrı’nın varlığını ya da yokluğunu bilmek imkânsız olduğundan, onun varlığına ya da yokluğuna inanmamak gerektiğini savunur. Bu özellikleri taşıyan biri aşağıdaki kavramlardan hangisiyle nitelendirilir?
A) Nihilist B) Agnostik C) Ateist D) Pozitivist E) Deist
Cevap: B
5. Pozitivizmin kurucusu aşağıdakilerden hangisidir?
A) August Comte B) Demokrit C) Kari Marx
D) Protogoras E) Lafeyette Ron Hubbard
Cevap: A
D. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına da (Y) yazınız.
(D) İslam monoteist bir dindir.
(D) Pozitivizm, nihilizm, materyalizm akımlarının ortak özelliği dini inkâr etmeleridir.
(Y) Deizm, Tanrı’yı reddeden bir felsefi yaklaşımdır.
(Y) İslam düşünce tarihinde pozitivist yaklaşımı benimseyenler “Lâedriyyûn” olarak adlandırılır.
E. Defterinize “İslam ve Tevhit” konulu bir kompozisyon yazınız.
İslam ve Tevhit
Tevhit ya da tevhid, tektanrıcılık kavramının İslam terminolojisindeki karşılığıdır. Tevhid Allah’ın isim ve sıfatları konusunda şirki reddetmektir. Araf suresi 180. ayetinde “En güzel isimler Allah’ındır” denir. Tevhid Allah’ın varlığına, tekliğine, tüm yetkin niteliklerin kendisinde toplandığına, eşi ve benzeri bulunmadığına inanmaktır. Bu inancı açıklayan Lâ İlâhe İllallah cümlesine kelime-i tevhid denir ve sık sık tekrarlanır. Tevhide inanan kişi mümin ve muvahhit adını alır. Tevhidin önemi, Allah’ın varlığına ve birliğine inanların söylemesi gereken sözdür. Bu söz şüphesiz ki insanı cennete ulaştırır. Her kim Allah’ı (c.c.) ilah kabul edip yalnız O’na kulluk ederse o zaman hidayete ermiş yani doğru yolu bulmuş olur.Kısacası bu söz Allah’tan başka ilah olmadığını kabul etmektir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.