11. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 148-149 Cevapları Gezegen Yayıncılık
Bilgilerimizi Ölçelim
A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Yahudilik ve Hristiyanlığın inanç esasları nelerdir? Belirtiniz.
Cevap: 10 Emir, İsrailoğullarının Mısır’dan çıkmaları üzerine Tanrı’nın kutsal kitapta onlara gönderdiği uyulması gereken 10 kurallık bir yasadır. Bu 10 yasa Tanrı’nın insanoğluna buyruğunu içermektedir. Hristiyanlar, İsa’nın ”Tanrı’nın Oğlu”, ”Tanrı’nın enkarnasyonu” ve Eski Ahit’te geleceği haber verilen ”Mesih” olduğuna inanırlar. Hristiyanlık, teslis adı verilen inanç üzerine kuruludur. Bu inanca göre Tanrı’nın kendini açıkladığı üç kimliği vardır: Baba, Oğul ve Kutsal Ruh.
2. Yahudilikte hangi ibadetler vardır? Kısaca açıklayınız.
Cevap: Yahudilikte ibadet sabah İkindi ve. Akşam olmak üzere üç kere. Yahudilikte sabah ikindi ve akşam olmak üzere üç kere ibadet yapılmaktadır. Yahudilikte helal ve haram kavramı vardır.
3, Hristiyanlığın kurumsallaşmasında ve inanç sisteminin oluşmasında Pavlus’un rolü nedir? Belirtiniz.
Cevap: İsa’nın vaazlarını ve öğretilerini pagan inanışındaki Roma dünyasına öğreten ilk Yahudi din adamı, ilk misyoner, elçi ve havariydi. Pavlus, Hristiyanlığı Yahudi topraklarının dışına yaymaya çalışmış ve bu çabalarının sonucu olarak günümüz Avrupasının Hristiyanlaşmasını sağlamıştır.
4. Yahudilik ve Hristiyanlık denilince hangi semboller akla gelir? Belirtiniz.
Yahudilerin sembolleri
Davud Yıldızı, Magen David Adom, İsrail bayrağı, Menora ve İsrail arması.
Hristiyanlığın sembolleri
Hıristiyanlık’ta haç en önemli dinî-ikonografik şekil ve semboldür. Hıristiyan inancına göre çarmıha gerilmek suretiyle haçta can veren Hz. Îsâ, insanlığın aslî günahına kefâret olmak üzere kendini feda ettiği için haç onun kurban oluşunun sembolüdür.
5. Günümüzdeki Yahudi ve Hristiyan mezhepleri hangileridir? Belirtiniz.
Cevap: Günümüzde en büyük Yahudi dinî hareketleri, Ortodoks Yahudilik (Haredi Yahudilik ve Modern Ortodoks Yahudilik), Muhafazakar Yahudilik ve Reform Yahudiliğidir. Bu gruplar arasındaki en önemli fark Yahudi hukukuna, Rabbânîk geleneğin otoritesine ve İsrail Devleti’ne olan fikirsel yaklaşım farklılıklarından kaynaklanır. Hristiyan mezhepleri, üçe ayrılmaktadır. Bunlar; Katoliklik, Ortodoksluk, Protestanlık olarak bilinirler.
B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan noktalı yerleri uygun kavramlarla tamamlayınız.
“Yehova – Şabat – ekmek / şarap – güçlendirme – Noel – Paskalya – Tanah – Sakrament – haç”
1. Yazılı kutsal metinler, Türkçede Eski Ahit olarak bilinen Tanah adıyla anılır.
2. Yahudilikte Tanrı’nın en kutsal adı Yehovadır.
3. Hristiyanlıktaki en önemli sembol haçtır.
4. Çarmıha gerilmeden önce Hz. İsa’nın (a.s.) havariler ile yediği son akşam yemeğinin hatırasına kutlanan şükran ibadetine ekmek-şarap denir.
5. Hristiyanlıkta Hz. İsa’nın (a.s.) doğuşunun hatırası için kutlanan dinî bayrama noeldenir.
C. Aşağıdaki sorulardan her biri için beş cevap seçeneği verilmiştir. Seçeneklerden yalnızca biri doğrudur. Doğru seçeneği bularak işaretleyiniz.
1. Aşağıdakilerden hangisi Yahudiler için kullanılan adlardan değildir?
A) Yahudi B) Musevi C) İsevi D) İbrani E) İsraili
Cevap: C
2. Yahudi inancına göre Yahudilerin diğer ırklardan farklılığını ve üstünlüğünü ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Seçilmişlik B) Ahit C) Mesihçilik
D) Kutsal toprak E) Mabet
Cevap: A
3. Yahudiliğin temelini oluşturan ve Tanrı tarafından iki levha hâlinde gönderildiğine inanılan “On Emir” aşağıdaki peygamberlerden hangisine verilmiştir?
A) Hz. İbrahim (a.s.) B) Hz. İshak (a.s.) C) Hz. Süleyman (a.s.)
D) Hz. Musa (a.s.) E) Hz. Davud (a.s.)
Cevap: D
4. Hristiyanlıkta Hz. İsa’nın (a.s) çarmıhta öldükten sonra dirilişini anmak amacıyla kutlanan dinî bayram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Noel B) Paskalya
C) Meryem Ana Günü
D) Haç Yortusu E) Sukkot
Cevap: B
5. Ruhani lideri Patrik olan Hristiyan mezhebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Katoliklik B) Ortodoksluk C) Prostestanlık
D) Anglikan E) Luteryen
Cevap: B
D. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına da (Y) yazınız.
1. (Y) Yahudiliğin tarihi Hz. Musa (a.s.) ile başlar.
2. (D) Yahudilik, MÖ 13. yüzyılda ortaya çıkıp gelişen ve vadedilmiş topraklarla (arz-ı mevud) özdeşleşmiş bir dindir.
3. (D) Yahudilikte yenilmesinde veya kullanılmasında dinen sakınca bulunmayan helal ürünlere koşer denir.
4. (Y) Hristiyanlıkta Günah İtirafı sakramenti, Hz. İsa’nın (a.s.) manevi vücuduna iştirak edişi ve Kutsal Ruh ile yeniden doğuşu ifade eder.
5. (D) Hristiyanlıkta ibadet yerlerinin büyük ve ihtişamlı olanlarına katedral denir.
E. Defterinize “Dinde Sembollerin Önemi” konulu bir kompozisyon yazınız.
Dinde Sembollerin Önemi
Bir şeyin doğrudan anlatımı yerine, çağrışıma ve imgeye dayalı anlatımında kullanılan görsellere sembol denir. Semboller sadece fikirlerin değil aynı zamanda lirik duygu ve düşüncelerin aktarılmasında da kullanılır. Bu sebeple mitolojik hikayelerin tamamında kullanılan dil, zamandan ve coğrafyadan bağımsız olarak semboliktir. Dini sembolizm, dini amaçlar ve mefhumlar için kullanılan semboller sistemi, simgecilik. Ezoterik sembolizm evrensel sembollerin derin anlamlarıyla ilgilenir. Rüyalardaki sembolizm rüya yorumu alanını ilgilendirir. Örneğin, Hilâl, Arapların fethinden önce de Sasani İmparatorluğu’nun sembolüydü. Arapların imparatorluğu ele geçirmesinden sonra sembol Müslüman idareciler tarafından benimsendi ve güçlerinin sembolü olarak ve İslâm’ın sembolü olarak muhafaza edildi.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.