YGS Sınavında Puan Artırıcı Stratejiler
Hangi testen başlamalıyım?
Öğrenci öncelikle hangi alanda başarılı ise o alandan başlaması motivasyon açısından en doğru olandır. Puan getirisi olarak baktığımızda genel olarak sayısalcı adayların öncelikle Matematik ve Fen testinden başlayıp sonra da Türkçe ve Sosyal bilimler testine devam etmelidir. Eşit Ağırlık öğrencisi önce Matematik ve Türkçe testlerinden başlayıp sonra da Fen ve sosyal Bilimler testiyle devam etmeleri puan getirisi bakımından avantajlı olacaktır. Sözel alanındaki öğrenciler için Türkçe en çok puan getirecek testtir. Daha sonra Sosyal Bilimler ve daha sonra da Matematik ve Fen Bilimleri testi gelmektedir. Meslek liseli adaylar bölümüne yönelik puan getirecek derslerden başlamaları avantajlarınadır.
Çalışmayı en son ne zaman bitirmek gerekir.
Eğer adaylar rahat olacağını hissedecekse son zamana kadar ders çalışabilir. Yani kalan bir veya iki gün içinde çalışmamanın vereceği kaygı durumunu yaşayacaklarsa son güne kadar çalışabilirler. Fakat bu çalışmanın yüksek bilişsel beceriyi gerekli kılacak düzeyde olmaması gerekir. Ama tavsiye olunan ise sınav öncesi 1-2 gün kala ders çalışmanın bırakmasıdır.
Sorularla inatlaşmamak gerekir
Sınavdaki her bölümdeki sorular aynı değerdedir. Yani çok kolay bir matematik sorusu ile çok zor matematik sorusunun puan getirisi aynıdır. Bazı soruların çözümü birden fazla basamak içerebilir. Zaman kaybını önlemek için bu tür durumlarda Turlama tekniğiyle bu tür sorular ikinci tura bırakmak gerekir. Bundan dolayı çözülemeyen sorular üzerinde çok fazla zaman harcanmamalıdır.
Uzun soru zor soru değildir.
Özellikle Türkçe ve Sosyal Bilimler testinde az da olsa uzun paragraf soruları gelebilir. Sorunun uzunluğu öğrencileri korkutmamalıdır. Özellikle sayısal alandaki öğrenciler bu tür soruları okumakta sıkılmaktadırlar. Fakat en yapılabilir nitelikteki sorular bu tür sorulardır. Bundan dolayı uzun soru zor soru değildir.
Kodlama stratejisi geliştirmek gerekir.
Soru kitapçığından her sorunun ayrı ayrı okunup, doğru cevabının bulunduktan sonra, cevap kâğıdına kodlanması sınava giren çoğu adayların yaptıkları ortak hatadır. Her soru için soru kitapçığından cevap kâğıdına, cevap kâğıdından soru kitapçığına gidip gelmek hem bir zaman kaybıdır, hem de dikkat yoğunlaşmasını kesen ve kopartan önemli bir engeldir Grup halinde kodlama yapmak için mutlaka beş soruyu cevaplandırmak gerekmez, sayfa sonları da uygun bir cevaplama aralığıdır. Ayrıca her soruya konacak özel işaretlerle; neyi yapıp, geride neyi, hangi durumda bırakıldığı kolayca görmeyi sağlayacaktır. Bu durum, cevap kâğıdı üzerinde herhangi bir hata yapıldığında, geriye dönüp bu hatayı kolayca telafi etme imkânı verecektir
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.