Taoizm’in “wu wei” prensibi hangisini ifade etmektedir

Taoizm’in “wu wei” prensibi hangisini ifade etmektedir
Taoizm’in “wu wei” prensibi hangisini ifade etmektedir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Taoizm’in “wu wei” prensibi hangisini ifade etmektedir

Cevap : eylemsizlik
Yol asla eyleme geçmese de hiçbir iş yarım kalmaz. Wu wei’nin taşıdığı paradoks budur.
Wu wei, Çince’de ‘yapmayış’ ya da ‘hiçbir şey yapmamak’ anlamlarına geliyor. Bu kavram, rahatlamaya ya da daha kötüsü tembelliğe ve kayıtsızlığa kapılmamız için hoş bir davet gibi görünse de aslında Taoizm felsefesine göre en soylu eylem biçiminin anahtarıdır ve Tao yani Yol felsefesini izlemenin özünde yer alır. Taoizm’in başlıca yazılı metni olan Tao De Jing’e göre: ‘Yol asla eyleme geçmese de hiçbir iş yarım kalmaz.’ Wu wei’nin taşıdığı paradoks budur. Elbette bu, eyleme geçmemek anlamına gelmez; ‘çabasız eylem’ ya da ‘eylemsiz eylem’ anlamına gelir. Yani en coşkulu görevlerle uğraşırken huzurlu kalabilmek ve böylece bu görevleri azami beceri ve verimlilikle yerine getirmek anlamına gelir. Wu wei’nin anlamı kısmen günlük hayatta kullandığımız ‘formunda’ olmak ifadesiyle kastettiğimiz anlama yakındır; sağlam bir konsantrasyon ve akış içinde yaptığımız işle bir olmaktır.
Wu wei, Taoizm’in doğal yaşama duyduğu saygıyla yakından ilişkilidir. Davranışımızı bazı doğal süreçler kadar kendiliğinden ve kaçınılmaz kılmaya çalışmak ve dalgalara karşı değil onlarla birlikte yüzdüğümüzden emin olmak anlamına gelir. Wu wei, normalde şiddetle üstüne gitmeye çalışacağımız ideallerden vazgeçebilmeyi gerektirir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.